Pokračování Perinbaby rozšířil Jakubisko o dva světy. Trikem také vrátí Giuliettu Masina

Juraj Jakubisko dokončuje pokračování Perinbaby (zdroj: ČT24)

Perinbaba umí poručit větru a sněhu. Pohádka, kterou o ní natočil v roce 1985 Juraj Jakubisko, se stala součástí slovenských Vánoc. Před letošními svátky by do slovenských i českých kin mělo dorazit pokračování. Příběh Perinbaba a dva světy Jakubisko právě dokončuje. Ve filmu se objeví, s pomocí počítačových triků, i původní představitelka titulní role, Felliniho manželka Giulietta Masina.

Perinbabu vytvořil Jakubisko podle svého scénáře (spolu s Ľubomírem Feldekem) a ve své režii na motivy pohádky od bratří Grimmů o paní Zimě. Ve filmové pohádce nešetřil svou typickou vypravěčskou fantazií. Perinbaba ovládá počasí na Zemi. Sněhovou vánici vyrábí skákáním na obří peřině, vichr nebo naopak vánek ovládá kouzelnými varhany.

Jejím pomocníkem je chlapec Jakub, kterého zachránila před kmotrou Zubatou. Jenže toho to táhne mezi smrtelníky, kteří sice umírají, ale také milují. Hlavním hrdinou pokračování je Jakubův syn.

„Je to akční postava, která se vydá do světa hledat štěstí a lásku, na své pouti nalezne přátelství a zažívá spoustu dobrodružství, ale i neskutečně krásných situací, díky kterým dosáhne svého vysněného cíle,“ prozradil Jakubisko. V příběhu pro další generace podle svých slov ušil dobru a zlu jiný kostým a vyhnul se motivům, které se v pohádkách často opakují.

Giulietta Masina in memoriam

Do role Perinbaby obsadil v prvním snímku Giuliettu Masina, manželku Federica Felliniho (nadabovala ji Hana Talpová). S italským filmařem se přátelil už od konce šedesátých let, kdy Jakubiskovy filmy slavily úspěch na zahraničních festivalech.

„Jezdil jsem za ním, spal jsem u něj doma, a když jsem začal připravovat film a říkal jsem si, kdo může hrát tu zvláštní babičku, která musí být trochu komická a dobrosrdečná, vzpomněl jsem si na Giuliettu,“ vysvětlil.

Giulietta Masina jako Perinbaba
Zdroj: ČT

Pro Felliniho múzu byla Perinbaba jednou z posledních filmových rolí, zemřela o necelých deset let později. Přesto se objeví i v pokračování – díky počítačovým trikům. V původní pohádce musel Jakubisko všechny čáry vytvořit jen pomocí hmatatelných možností.

„Někdo má letět vzduchem? Letí vzduchem, žádný problém, to obstaraly neviditelné nitě. Jeden jeřáb se pohyboval s (Karlem) Effou, kamera musela udělat určitý pohyb, bylo to složité,“ popisuje Jakubisko.

Hudba: Soukup, Jirásek, Žbirka

Ve svých filmech rád používá silné hudební motivy. Hudbu k první Perinbabě složil Petr Hapka, pokračování vzniká ve studiu Ondřeje Soukupa a Jana Jiráska. Doprovodnou píseň složil i Miro Žbirka.

„Je to taková moje melodie, ale z mého repertoáru vyčnívá především text. Napsat písničku do filmu je velmi delikátní zadání, musel jsem najít ten správný pocit,“ uvedl. K potřebnému naladění mu prý pomohly především záběry z Jakubiskova nového filmu. 

Píseň skládal v době karantény, kdy nemohl na Slovensko. Na dálku musí tvůrci řešit i postprodukční práce. „Komunikace jen přes Skype, všechno si komplikovaně posíláme, nemůžeme jít do studia a dělat věci napřímo,“ potvrzuje producentka Deana Jakubisková. 

Dříve než se Perinbaba a dva světy dostane do kin, vyjde také jako audiokniha.