Návštěvnost památek má blíž k Troskám. Zavítalo na ně o milion lidí méně než loni

Památky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) letos od ledna do září navštívilo 3,6 milionu lidí. V meziročním srovnání tak návštěvnost poklesla o milion. Podepsala se na ní především koronavirová pandemie, kvůli níž byla sezona výrazně kratší než jindy. Příliš se ale nemění pořadí nejnavštěvovanějších památek, nejvíce lidí i letos zavítalo do Lednice.

Z důvodu pandemie byly na jaře památky necelé dva měsíce uzavřeny. Navíc vlivem aktuálních opatření musely sezonu také o tři týdny dříve ukončit.

Prázdniny lákaly, roušky vadily

V prázdninových měsících, tedy v době rozvolňování, přitom návštěvnost podle NPÚ dosáhla podobné úrovně jako v minulých úspěšných letech. V červenci a srpnu navštívilo hrady a zámky přes 2,5 milionu lidí. Výrazný pokles hrady a zámky ale zaznamenaly v září, se zavedením povinného nošení roušek v interiérech. Tehdy se na prohlídku či jinou akci vydal jen necelého půl milionu zájemců.

V loňském roce od ledna do konce září přišlo na památky 4,6 milionu lidí, tedy o milion více než letos. Za celý loňský rok dosáhla návštěvnost téměř 5,3 milionu, a to i díky speciálním adventním akcím. V letošním roce se Hradozámecký advent neuskuteční.

Vzhledem ke zkrácené návštěvnické sezoně došlo i k propadu výnosů. Celkový propad vlastních výnosů za rok 2020 v meziročním srovnání je odhadován na téměř 190 milionů korun.

Zámek Lednice
Zdroj: NPÚ

Nejvíce návštěvníků opět přitáhla Lednice

I v letošním roce byly nejnavštěvovanějšími objekty zámky Lednice, Český Krumlov a Hluboká. Oproti loňskému roku se do první desítky nově dostaly zámky Bečov a Buchlovice. K největšímu nárůstu návštěvnosti v roce 2020 došlo na zámcích Opočno, Raduň a Hradec nad Moravicí.

Velmi úspěšnou sezonu za sebou mají také hradní areály a hradní zříceniny. I přes koronavirovou pandemii meziročně vzrostla návštěvnost hradům Rabí, Velhartice, Bítov, Žebrák a Krakovec.

  • Lednice (256) / Lednice (389)
  • Český Krumlov (190,8) / Český Krumlov (386)
  • Hluboká (181,8) / Hluboká (293)
  • Valtice (134,3) / Valtice (212, 46)
  • Karlštejn (120,1) / Karlštejn (212,41)
  • Trosky (99,8) / Květná zahrada Kroměříž (178)
  • Květná zahrada Kroměříž (79,6) / Konopiště (147)
  • Bouzov (76,8) / Trosky (117)
  • Bečov (73,8) / Křivoklát (111)
  • Buchlovice (71,4) / Bouzov (110)

Obnovy byly, jsou a budou

NPÚ upozorňuje, že i přes pandemii se daří pokračovat v obnově památek realizované ze státních i evropských finančních prostředků. Dokončil se například rozsáhlý projekt obnovy zámku Slatiňany, naopak zahájeny byly práce na hradu Karlštejn a zámku Telč. 

Památkový ústav se také zapojil do zvláštního investičního programu pro resort kultury, pro nějž stát uvolnil miliardu korun na podporu subjektů zasažených protikoronavirovými opatřeními. Tyto prostředky NPÚ využije pro 38 projektů obnovy památek.