Magor dětem vypráví o strašidlech i v divadle Polárka

Divadlo Polárka nastudovalo Jirousovu poezii pro děti (zdroj: ČT24)

Novinka brněnského Divadla Polárka vychází z tvorby Ivana Martina Jirouse. Undergroundový básník nenapsal během svého věznění jen známé Labutí písně, ale také básničky pro své děti. Představení ocení diváci od pěti let.

Divadelně-hudební zpracování Jirousových básní, ukolébavek a pohádek uvádí Polárka pod názvem Pohádky o strašidlech, kohoutech a duze. Jsou hravé a laskavé, plné bubáků, v které se proměňují obyčejné věci, jako jsou polena nebo pekáč.

Poezie pro děti psaná ve vězení

„Neboj, jak bychom se jim smáli, strašidla by se strašně bály,“ vzkazuje ale Jirous dětem. Ve sbírce Magor dětem nebo v divadelním představení Polárky platí jeho vzkaz všem malým čtenářům a divákům, původně ale verše věnoval jen svým malým dcerám. Připisoval je na konec dopisů, které své ženě posílal během věznění ve Valdicích.  

Tak jako mají své bubáky Františka s Martou, potýká se s nimi i jejich otec. V inscenaci je Jirous celou dobu přítomný. „Je postavená jednak ze samotných básní a pohádek, jednak z korespondence mezi Magorem a Juliánou v intermezzech o vztahu rodičů,“ prozradil režisér Jan Cimr. 

Zapojení básní do kontextu i v představení pro děti je podle něho důležité. „Vznikaly v hrozných podmínkách a i poselstvím samotné inscenace by mělo být, že i v takové situaci si pro sebe můžeme tvořit svobodný, radostný svět,“ podotýká.

Polárkový dort vydrží tři dny

Pohádky o strašidlech, kohoutech a duze uvede Divadlo Polárka v premiéře 18. září, tematicky ale patří ještě do předchozí, zkrácené sezony, která se zabývala pravdou a lží. Všechny inscenace, jež během ní vznikly, odehraje Polárka na festivalu Polárkový dort. Začíná v pátek, potrvá do neděle a přivítá také Jánošíka v podání mosteckého Divadla rozmanitosti nebo loutkového Malého pána Divadla b. Každý festivalový den zakončí navíc koncert, s orbitálním hard discem vystoupí mimo jiné divadelní kapela Polaris.