Simon Rattle se vrací domů. Povede Londýnský symfonický orchestr

Londýn - Britský dirigent Simon Rattle, manžel české pěvkyně Magdaleny Kožené, se stane hudebním ředitelem Londýnského symfonického orchestru. Funkce se ujme v září 2017. Klíčovou událost ve světě klasické hudby potvrdil sám Rattle.

Sir Simon Rattle je nyní šéfdirigentem Berlínských filharmoniků, kde mu mělo skončit angažmá v roce 2018. „V tuto chvíli jde o normální pětiletý kontrakt s možností prodloužení,“ odpověděl slavný dirigent na otázku ohledně podmínek nové smlouvy.

Symfonický orchestr pro 21. století

„Všem vám je ale nejspíš zřejmé, že jde o dlouhodobější záležitost,“ doplnil Rattle na tiskové konferenci. „Bude to má poslední práce, má poslední velká práce.“ Na Londýnském symfonickém orchestru ho prý přitahuje jeho vzdělávací program a rovněž kvalita hudebníků. Rattle zároveň dodal, že se také těší na to, že se „vrátí domů“.

„Kdykoliv s Londýnským symfonickým orchestrem spolupracuji, všímám si toho, že navzdory dlouhé a bohaté historii o ní téměř nemluví. Namísto toho hledí do budoucnosti, co udělat nového, co vylepšit, jak lépe pracovat s komunitou,“ uvedl dále Rattle. „Filozofií tohoto tělesa je, aby bylo symfonickým orchestrem pro 21. století.“

V Londýně Rattle vystřídá současného šéfdirigenta Valerije Gergijeva, jenž odchází koncem letošního roku. Rattle s Londýnským symfonickým orchestrem poprvé účinkoval již v roce 1977, kdy mu bylo pouhých 22 let. Těleso dirigoval také na zahájení letních olympijských her v Londýně roku 2012, kde vystoupil s komikem Rowanem Atkinsonem.

Podle deníku The Guardian Rattleovi v rozhodování pomohl také příslib britského ministra financí George Osbornea, že v Londýně nechá vybudovat novou koncertní síň, za kterou se Rattle dlouhodobě zasazuje. Koncept nové koncertní haly již pro britskou vládu vypracovává sir Nicholas Hytner, odcházející ředitel anglického Národního divadla.

Supraphon a Kubelík

Simon Rattle, který 19. ledna oslavil 60. narozeniny, je dobře známý i v Česku, ke kterému má blízký vztah. A to nejen proto, že jeho manželkou je česká pěvkyně Magdalena Kožená. Současný šéfdirigent Berlínských filharmoniků, který je označován za nástupce Herberta von Karajana, několikrát vystupoval i v českých koncertních sálech.

Rodák z Liverpoolu vystudoval londýnskou Royal Academy of Music. V letech 1980 až 1998 vedl Birminghamský symfonický orchestr, který dostal na světovou úroveň, což mu přineslo respekt kolegů i veřejnosti. V roce 2002 se ujal Berlínské filharmonie. Dirigentský post, který je považován za nejprestižnější ve světě symfonické hudby, převzal po slavném Claudiu Abbadovi. Do čela orchestru si jej vybrali sami jeho členové.

Manželé Magdalena Kožená a Simon Rattle
Zdroj: ČTK/DPA/Jens Kalaene

V Česku vystupoval již s Birminghamským orchestrem v roce 1994 na Pražském jaru. S berlínskými filharmoniky na festival přijel v roce 2011 i o dva roky později, kdy vystoupil s manželkou Magdalenou Koženou. K Česku ho váží i vzpomínky z mládí, kdy si kupoval desky z produkce Supraphonu. Zásadně ho též ovlivnil český dirigent Rafael Kubelík.

Simon Rattle je držitelem řady ocenění, již v roce 1987 mu byl udělen Řád britského impéria. V roce 2012 získal Wolfovu cenu za umění a v témže roce vedl Londýnský symfonický orchestr na zahájení Letních olympijských her. Zasadil se také o vytvoření vzdělávacích projektů pro děti a mládež. S Magdalenou Koženou je ženatý od roku 2008, mají spolu syny Jonáše a Miloše a dcerku Anežku. Z předchozího manželství má další dvě děti.

Kvůli novému zaměstnání se prý Rattle do Londýna nebude stěhovat . Podle tiskové zprávy bude nadále bydlet v Berlíně, kde jeho děti chodí do školy.