Architektem roku se stal Stanislav Fiala. Autor DRNu na Národní vykročil „za neznámým“

Ocenění za mimořádný přínos tuzemské architektuře v posledních pěti letech si z pražského centra CAMP odnáší Stanislav Fiala – autor paláce DRN na pražské Národní třídě nebo jihočeského golfového klubu Čertovo břemeno. Porota na jeho práci ocenila schopnost improvizace a ochotu vydat se s řemeslníky na „cestu za neznámým, nečekaným a neodhadnutelným“.

Cena Architekt roku se předává v rámci stavebního veletrhu For Arch, a má tak zdůraznit úzkou profesní spojitost mezi stavebníkem a architektem. Její letošní laureát vzbudil v uplynulých letech pozornost komornějšími projekty s vysokou hodnotou – rodinný dům ve Zdiměřicích z roku 2007 si o dva roky později odnesl cenu Grand Prix architektů, klubovna golfového klubu Čertovo břemeno v Alenině Lhotě u jihočeské Jistebnice získala titul Stavba roku 2011.

Fiala ale nezůstává jen u malých projektů. Absolvent pražské architektury se už na začátku milénia podílel na projektu kulturního a obchodního centra Nový Smíchov, v nultých letech stál za pavilonem vzorkovny společnosti Sipral v pražských Strašnicích a aktuálně si připisuje i dva výrazné vklady pro tvář historického centra.

Dobrodružství s nejistým koncem

Fialův DRN, administrativní budova s prosklenou fasádou protkanou rostlinami, zaplnil mnohaletou proluku na pražské Národní. V komplexu jsou kanceláře, moderní galerie a dvě restaurace. Během stavby byl také rekonstruován sousední památkově chráněný barokní Schönkirchovský palác, se kterým je nový objekt propojen. V úrovni ulice spojuje oba domy pasáž a malé náměstíčko.

V současnosti je před dokončením také Fialův projekt pro palác Špork poblíž náměstí Republiky. „Existují stovky různých způsobů, jak vykonávat řemeslo architekta. Stanislav Fiala ovládá jeden z nejnáročnějších, tudíž ne tak často provozovaných,“ doplňují ke své volbě porotci.

„Disponuje neuvěřitelnou schopností improvizace na stavbě, ochotou bavit se s řemeslníky a společně se vydat na cestu za neznámým, nečekaným, neodhadnutelným. Je to častokrát velké dobrodružství s nejistým koncem, ale zdá se, že to je cesta radostná, na kterou zúčastnění i s odstupem času rádi vzpomínají,“ dodávají.

Mezi pěti nominovanými architekty či ateliéry figurovalo vedle Fialy studio Ellement, Zdeněk Fránek, Petr Všetečka a ateliér Petr Stolín architekt. Loňským držitelem ceny je architekt a pedagog Petr Hájek, který také zasedl v porotě – a spolu s ním i Josef Pleskot, Adam Gebrian, Marcela Steinbachová a Kateřina Šedá.