Vzruš mě! V Ostravě uvádějí muzikál o skutečné vraždě

V Ostravě uvádějí muzikál inspirovaný skutečnou vraždou (zdroj: ČT24)

Komorní muzikál o vášni a chladnokrevné vraždě uvádí na své scéně Dvanáct Národní divadlo moravskoslezské. Inscenaci Thrill me (Vzruš mě!) napsal americký skladatel Stephen Dolginoff podle skutečné události, k níž došlo v Chicagu v roce 1924. Divadelní zpracování jednoho z nejvíce medializovaných soudních procesů mělo premiéru o jednaosmdesát let později.

Subtilní melodická hudba pouze v podání klavíru a lidského hlasu kontrastuje s příběhem muzikálu. Vrací se k případu dvou mladíků, kteří zavraždili dítě. Brutální čin vzbudil mimořádnou pozornost médií a veřejnosti nejen nízkým věkem pachatelů, ale i zdánlivou absencí motivu, který by je k vraždě vedl. 

„Případ byl znám spíše z perspektivy policie a vyšetřování, autor muzikálu Stephen Dolginoff ale spekuluje, co se mohlo odehrávat v myslích pachatelů,“ podotýká dramaturgyně a překladatelka Hana Nováková.  

Studenti práv, devatenáctiletý Nathan a o rok mladší Richard, mají pocit, že jsou víc než ostatní – vlivem velmi vysokého IQ a také Nietzscheho knihy Tak pravil Zarathustra. „Spáchali tak chladnokrevný čin jen proto, aby si ho zkusili. Nahrazovali si tak v té době adrenalinové sporty. Tedy hledali hranici, kam až jsou schopni zajít,“ domnívá se režisér Juraj Čiernik. 

Kam až může vést manipulace

Stephen Dolginoff se zaměřil na vzájemný vztah mladíků. Muzikál ukazuje, kam může vést manipulace, překračování morálních mantinelů i „spalující vášeň“, jak zní podtitul příběhu. „Když je člověk někým tak moc přitahován, že by pro něj udělal první poslední. Jenže bohužel to 'první poslední' je až patologicky špatné,“ upřesňuje herec Lukáš Adam. V roli Nathana se střídá s Tomášem Krpcem, jeho spolupachatele ztvárnili v alternaci Adam Živnůstka a Richard Pekárek.

Thrill me (Vzruš mě!)
Zdroj: NDM/Martin Popelář

Národní divadlo moravskoslezské chce uvedením Vzruš mě! přinést ostravským divákům trochu jiný typ muzikálu, než na jaký jsou zvyklí. Podle dramaturgyně Hany Novákové může hudebně zpracovaný silný příběh oslovit jak příznivce muzikálů, tak publikum, které dává přednost činohře.  

„Některý divák si může říkat: ‚Proč bych se na to měl koukat?‘ Myslím si, že proto, že jde o muzikál podle skutečné události a měl by fungovat trochu dokumentárně,“ dodává režisér. Novinku Vzruš mě! představila ostravská scéna v premiérách 12. a 13. května.