Když se Mádl, penzista a Vietnamec sejdou Na střeše, vznikne film, kde se lidé navzájem potřebují

Nerudný penzista a ilegální vietnamský přistěhovalec – dva ztracenci, kteří se neplánovaně našli díky druhému celovečernímu filmu Jiřího Mádla Na střeše. Dojemný i humorný příběh podle jeho scénáře promítají kina od 7. února. V hlavních rolích s Aloisem Švehlíkem a nehereckým objevem Lukasem Duy Anh Tranem.

„Točit druhý film je noční můra. Měl jsem hodně špatných snů, jak to nedopadlo. Nepamatuju si, kdy jsem měl větší strach,“ přiznává Jiří Mádl, jehož diváci znali do roku 2015 jen jako herce, nejvíce asi spojovaného s jeho hereckou prvotinou Snowboarďáci. 

Před čtyřmi lety se ale Mádl přesunul za kameru a jako scenárista a režisér debutoval snímkem o klukovském přátelství a rodinných tajemstvích. Za film Pojedeme k moři, nezvykle točený z pohledu dětských hrdinů, získal Cenu české filmové kritiky pro objev roku, nominován byl i na Českého lva.

Námět na druhý počin ho napadl v New Yorku, kam odjel na kurz scenáristiky. Předlohou filmového Vietnamce Songa se stal Mádlův korejský spolubydlící a jeho zážitky. Natáčení komorního příběhu musel ale oproti původním plánům odložit, vše totiž zastavila těsně před první klapkou smrt Jana Třísky.

Není všechno tak, jak se zdá

Jeho roli nakonec převzal právě Alois Švehlík. „Když přišel na kamerovky, jako jediný neuměl text, ale jak jsem ho uviděl, hned jsem se začal těšit na další scény v jeho podání,“ popisuje Mádl, čím ho devětasedmdesátiletý herec přesvědčil, že bude nejlepším představitelem nerudného důchodce.

Trailer: Na střeše (zdroj: ČT24)

Penzionovaný profesor Rypar poskytne dočasné útočiště vietnamskému mladíkovi Songovi, na kterého narazí na střeše domu, kde bydlí. Naprostá rozdílnost neplánovaných spolubydlících přináší spoustu třecích ploch a tragikomických situací při testování vzájemné důvěry. Spolu ale přicházejí na překvapivá řešení Songovy situace. 

„Je namíchnutý, od života dostal dost zabrat, ale postupně se mění. Není to černobílá figura. Díky klukovi, který je cizinec a kterého by ze začátku nakopal, se najednou po letech zasměje,“ přibližuje Rypara Švehlík. 

„Ve filmu jsou krásně ukázané protipóly, které se ale navzájem potřebují,“ domnívá se Lukas Duy Anh Tran. Svou první hereckou roli získal v castingu. Nejtěžší prý pro něho, který se narodil a vyrostl v Česku, bylo předstírat, že neumí mluvit dobře česky.

„Song a já jsme úplně odlišní, jak charakterově, tak vizáží,“ podotýká mladý herec, který původně vystudoval marketing, „ale jsem velice rád, že jsem ho hrál. I proto, že nese jisté poselství, že není všechno tak, jak se zdá. K ilegální činnosti, ať už jsou to drogy, nebo padělané zboží, jsou lidé mnohdy nuceni,“ naznačuje. 

„Pro mě je Na střeše neuvěřitelně dojímavým příběhem, přitom není podbízivý a nebudí falešné emoce,“ přidává svůj pohled Adrian Jastraban, jehož Mádl obsadil do role protivného a pedantského souseda. Herecké obsazení doplňují David Švehlík, Mária Bartalosová, Vojtěch Dyk, Radek Zima, Miroslav Táborský a Martin Sitta. 

Sám režisér a scenárista důležité téma svého filmu shrnuje do jedné věty: „Každý máme nějakou druhou polovinu a hledáme ji. Myslím, že člověk sám o sobě není ucelený.“

Snímek, na němž se koprodukčně podílela Česká televize, by chtěli tvůrci představit i za hranicemi. „Téma a způsob vyprávění je natolik univerzální, že by mohl oslovit i diváky v zahraničí,“ domnívá se producentka Monika Kristlová. 

Jiří Mádl podle svých slov jen u dvou režisérsko-scenáristických počinů nezůstane. Nicméně po premiéře Na střeše by se rád zase na chvíli postavil před kameru, ne za ni.