Havlovo alter ego tančí a zpívá v muzikálu. Přijede i do Prahy

Washington – Václav Havel jako muzikálová hvězda? Už žádná absurdita, ale pomalu se rodící skutečnost. Ve Washingtonu totiž vrcholí přípravy na premiéru muzikálu Odpoutaný Vaněk, kterou na motivy her bývalého českého prezidenta a dramatika napsala americká režisérka Susan Golbraithová. Po několika večerech v Americe zamíří na jaře i na pražský Fringe Festival, kde ho bude moci ohodnotit tuzemské publikum.

Havlův Vaněk v muzikálu ve Washingtonu (zdroj: ČT24)

Ferdinand Vaněk je často označován za Havlovo alter ego a prochází několika jeho hrami. Jak bude vypadat v americkém podání? „Tenhle Vaněk je sám ve vězení, takže je víc vidět, jak je aktivní, víc se pohybuje a představuje si. Máme možnost líp poznat, co v něm je,“ charakterizoval svou postavu herec Drew Valins.

Autorka scénáře Golbraithová chtěla Vaňkovu postavu stvořit divočejší. „Řekla jsem si: Musíme vytvořit něco, v němž Vaňkův charakter víc odvážeme, uděláme ho univerzálnějším a musí to být typicky americké,“ uvedla.

Celým projektem se washingtonské divadlo snaží vzdát Havlovi poctu. Odpoutaný Vaněk se na prknech poprvé prožene 7. května, v Praze o tři neděle později.  

Vaněk na americký způsob připomíná v základu toho českého, jen se stal barvitějším. Hra vykresluje i vztahy mezi Havlovými přáteli. Výsledkem jsou české reálie zabalené do dvou amerických tradic, tedy do muzikálu a němé grotesky.

„Byla radost na tom dělat, i když práce bylo hodně, jsem vyčerpaný a zralý na panáka,“ prohlásil autor hudby Maurice Saylor. Není divu, podobný muzikál většinou vzniká dva roky, Saylor ji musel složit za dva měsíce. Američani v ní podle prvních reakcí slyší svůj blues i jazz, jiní zase české kořeny.