Když umělcům není nic svaté. Nepomuk rozděluje trpaslík se svatozáří

Nepomucké obyvatele rozděluje trpaslík se svatozáří (zdroj: ČT24)

V ruce má brk a knihu, nad hlavou svatozář. Socha odkazující na Jana Nepomuckého na kruhovém objezdu v Nepomuku by nejspíš nevzbudila větší pozornost, kdyby ovšem neměla podobu trpaslíka. V rodišti známého světce vyvolává sádrová soška poměrně vášnivé diskuse.

Janu Nepomuckému je ve městě se zhruba 3500 obyvatel zasvěcen kostel, věnuje se mu také jedna z expozic místního muzea. K připomínkám slavného rodáka přibyla nedávno i sádrová socha trpaslíka na jednom z kruhových objezdů. 

O absenci uměleckého díla u hlavního tahu městem se mluví už od jeho otevření v roce 2015. Před dvěma lety se konala architektonická soutěž, ze 27 návrhů byl vybrán ten od Adama Kovalčíka. „Jeho dílo si vyžádala i Galerie hlavního města Prahy,“ připomíná manažer Mikroregionu Nepomucko Pavel Motejzík. 

Ironie, nikoliv výsměch

Světec v podobě dopravní značky sice zaujal pražskou galerii, Nepomučtí ho ale nepřijali a místo v kruhovém objezdu tak zůstalo nadále prázdné. Nový nápad měl letos vzejít ze srpnového sympozia Tvůrčí rezidence, určeného pro studenty uměleckých vysokých škol. Tématem zadání byl právě Jan Nepomucký. 

„Chtěla jsem do té situace trochu dloubnout,“ přiznává Helena Jiráková, tvořící pod pseudonymem Helush Yiraq, která vytvořila sochu sádrového trpaslíka s typickou svatozáří Jana Nepomuckého. Inspiroval ji jiný nepomucký kruhový objezd, kde se na silvestra roku 2017 objevila soška trpaslíka. „Obyvatelé se o něj zde průběžně starají, v zimě mu dávají kolem krku šálu, v létě potápěčské brýle, šnorchl a tak dále,“ zaujalo mladou umělkyni. 

Rozhodla se proto vytvořit sochu v podobném stylu, ale s odkazem na téma Jana Nepomuckého. „Je v tom ironie, nikoliv výsměch. Nezesměšňuje, spíše má klást otázky,“ podotýká vedoucí Tvůrčích rezidencí Jiří Kovanda.

Je to vopičárna a ostuda, říkají kritici

Ne všichni místní ale souhlasí. „Svatého“ trpaslíka, byť je na objezdu instalován dočasně, někteří označují za „vopičárnu“ nebo „celostátní ostudu“. Jejich oponenti trpaslíka zase berou jako důkaz, že místní mají smysl pro humor.

Paradoxně největší pochopení našla autorka sochy u zdejšího faráře. „V podstatě vyjádřila vztah Nepomuckých k Janu Nepomuckému,“ domnívá se. Naopak místostarosta města Pavel Kroupa (SZ) přiznává, že je z díla „poněkud rozpačitý“. „Pozitivně vnímám, že dílo vybízí k úvahám o umění ve veřejném prostoru, o masovém vkusu, o hranici mezi uměním a kýčem,“ dodává ale. Jako podnět k diskusi zamýšlela trpaslíka i jeho autorka.

„Věřím, že výsledek mého rezidenčního pobytu pomůže posunout momentálně zaseknutou situaci ohledně uměleckého díla na dolní kruhový objezd a že se časem v Nepomuku dočkáme kvalitního současného umění,“ uvedla.