Po téměř šedesáti letech u filmu končí Redford s herectvím. Poslední rolí je nenapravitelný lupič

Redford končí hereckou kariéru (zdroj: ČT24)

Americký filmový nestor Robert Redford potvrdil, že končí s herectvím. V rozhovoru pro časopis Entertainment Weekly jednaosmdesátiletý herec řekl, že definitivní tečku přinese premiéra jeho nového filmu The Old Man and the Gun, která je v plánu na konec září.

Poslední rolí uznávaného herce má být postava zkušeného bankovního lupiče. Snímek The Old Man and the Gun je inspirovaný zločincem Forrestem Tuckerem, který byl sedmnáctkrát zatčen za loupeže a pokaždé dokázal uprchnout z vězení. Ve filmu se sejde se Sissy Spacekovou, pro kterou jde naopak o návrat na filmové plátno po několika letech.

„Nikdy neříkej nikdy, ale došel jsem k závěru, že hraní pro mne skončilo, hodlám odejít, protože se tomu věnuji od svých 21 let. Myslím, že je toho dost. A proč neodejít s něčím optimistickým a pozitivním?“ uvedl Redford.

Oscar se Redfordovi jako herci vyhýbal, až s režií došel uznání

Jeho začátky jsou spojené s televizí, ve filmu pak prorazil v šedesátých letech. Redfordovým prvním významným filmem se staly Bosé nohy v parku z roku 1967. Partnerkou mu tehdy byla Jane Fondová. Nezapomenutelné role pak sehrál v sedmdesátých letech třeba ve snímcích Podraz nebo Všichni prezidentovi muži.

Robert Redford a Jane Fondová
Zdroj: ČTK/CoverImages

Slavný herec už dříve o své práci řekl, že hraje bytostně rád a se svou postavou naplno prožívá úplně všechno. „Pokaždé zkoumám, co je v pozadí, co je za tím, co hraji. A rád používám svou představivost. Dělám to proto, že právě takto se mají podle mě příběhy vyprávět,“ poznamenal.

Za konkrétní herecký výkon nikdy nebyl oceněn Oscarem, neplatí to však pro jeho režijní práce. Cenu získal hned za svůj režijní debut Obyčejní lidé z roku 1980. A zatímco hrát se už Redford nechystá, úplně se s filmovým světem možná neloučí. Na dotaz, zda hodlá skončit i s režírováním, odpověděl, že se ještě uvidí.