Zemřel spisovatel Vladimir Vojnovič. Autor vojáka Čonkina předpověděl Putinův vzestup i pád

Ve věku 85 let zemřel ruský spisovatel Vladimir Vojnovič. S odvoláním na sdělení umělcovy známé Julije Pessinové o tom informoval server Lenta.ru. Vojnovič, který v Česku proslul hlavně díky filmové adaptaci svého románu Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina, v pátek pozdě večer podlehl srdečnímu záchvatu.

Vladimir Nikolajevič Vojnovič se narodil 26. září 1932 v Stalinabadu (dnes Dušanbe) v tehdejší Tádžické sovětské socialistické republice. Začátkem osmdesátých let odešel do emigrace, žil v Německu a USA. Po roce 1990 se vrátil do vlasti a žil ve svém domě nedaleko Moskvy.

Proslul především jako mistr literární satiry. V Česku a na Slovensku je znám jako autor románu Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina, a to díky jeho zfilmování v režii Jiřího Menzela.

Život a neobyčejná dobrodružství vojína Ivana Čonkina
Zdroj: ČT

Film, na němž se jako scenárista podílel Zdeněk Svěrák, se odehrává v ruské vesnici za druhé světové války a je parodií na sovětské válečné filmy.

V polovině osmdesátých let Vojnovič v románu Moskva 2042 předpověděl, že k moci se dostane bývalý agent komunistické tajné policie KGB sloužící v Německu. Toto proroctví se naplnilo už na přelomu let 1999 a 2000, kdy první ruský prezident Boris Jelcin předal moc do rukou Vladimira Putina, který svého času jako důstojník KGB sloužil ve východním Německu.

Podle Vojnoviče nešlo o žádné věštění, ale o vyvození logických závěrů z pozorování života v Sovětském svazu na sklonku komunismu, včetně rostoucího vlivu KGB a pravoslavné církve.

Kromě Putinova vzestupu později předpovídal také jeho pád. Literát byl přesvědčen, že v ruských dějinách funguje efekt kyvadla, které Gorbačov a Jelcin vychýlili na jednu stranu, zatímco Putin na opačnou. Vojnovič v rozhovorech tvrdil, že pohyb v opačném směru je nevyhnutelný. Varoval však, že Putinův konec může přinést chaos a rozpad Ruska.