„Prosím tě, tohle nikomu neukazuj.“ 150 let českého divadla na fotografiích

Historii českého divadla vypráví prostřednictvím daguerrotypií a fotografií výstava v Obecním domě v Praze. Příběh z jeviště i zákulisí od poloviny devatenáctého století až po současnost vypráví na pět set exponátů, mezi nimiž jsou snímky inscenací, portréty herců i dobové plakáty.

Nejstarší dochovaný snímek s divadelní tematikou byl pořízen už v roce 1859. Zachycuje herečku Florianu Jaich z Mikulášského divadla. „Z tohoto období padesátých a šedesátých let jsou zachované většinou velice strnulé a strojené portréty. V tomto případě byl ale fotografem syn majitele divadla, skupina na sebe byla zvyklá, a proto vznikly civilní portréty z denního života,“ prozradila okolnosti vzniku snímku teatroložka a kurátorka Anna Hejmová.    

Nejstarší fotografie divadelní inscenace pocházejí ze hry Imreho Madácha Tragédie člověka. Roli jednoho z Andělů tehdy ztvárnila herečka Hana Kvapilová. „Na závěrečném portrétu je takový drobný dodatek: ‚Prosím tě, tohle nikomu neukazuj‘,“ upozorňuje Anna Hejmová. Fotografie se zachovala v pozůstalosti hereččina manžela, režiséra a libretisty Jaroslava Kvapila. 

Velká část výstavy je věnovaná propagačním materiálům spojeným s fotografií. Jejich největší vzestup začal v meziválečném období, třeba v Osvobozeném divadle nebo Divadle Vlasty Buriana. V šedesátých letech pak tvůrci plakátů začali více pracovat i s grafikou.

Za oponou i za Heydricha

V kontrastu k oficiálním materiálům stojí snímky nejen z divadelního zákulisí, ale i z obyčejného života herců. „Chtěli jsme ukázat nejen fotky, co se dostávají na veřejnost s cílem propagovat divadlo nebo se umělecky vyjádřit, ale i snímky pořízené náhodou nebo amatéry, které nabízejí soukromý, civilnější pohled,“ vysvětlil kurátor Vojtěch Poláček. 

Nechybí ani fotografie vtahující se k historii Československa: například z manifestace loajality českých divadelníků během heydrichiády nebo první okamžiky po vyhlášení Československa zachycené z balkonu Národního divadla.

Historie české divadelní fotografie na výstavě (zdroj: ČT24)

Archivní fotografie doplňují ještě snímky současných tvůrců. Sto padesát fotografií vybrala porota prvního ročníku soutěže Přehlídka divadelních fotografií. Výstavu, kterou připravil Institut umění – Divadelní ústav ve spolupráci s Národním muzeem, je možné v Obecním domě zhlédnout do 24. června.