Zločin a zkáza v České televizi. Vyšetřovat bude Roden, Sokol, Rapl i strážmistr Topinka

Česká televize schválila v loňském roce do výroby celkem 390 projektů, diváci se mohou těšit na nové filmy, seriály, dokumenty i zábavné pořady. Jako ochutnávku představuje ČT třináct chystaných novinek z dramatické tvorby. Filmy, minisérie a seriály mají jedno společné – zločin a zkázu.

Otcové, dcery a zdánlivě nesouvisející osudy se propojí v dvoudílném Stockholmském syndromu. Tématem zločinu a trestu navazuje na úspěšnou minisérii Spravedlnost. Pro kriminalistu Viktora Mojžíše se život změní ve chvíli, kdy jeho malou dceru napadne rotvajler a on ho zastřelí. V psychologickém dramatu s detektivními prvky hrají David Švehlík, Zuzana Mauréry nebo Martin Finger. 

Hříšní lidé města pražského i Četnické humoresky patří k oblíbeným seriálům České televize. Nový desetidílný historický krimi seriál na ně chce svou atmosférou navázat. Zločiny Velké Prahy vyšetřuje inspektor Budík, muž bystrý, ale také zmítaný nectnostmi. Z herců se do dvacátých let minulého století vrátí Jaroslav Plesl, Jiří Langmajer nebo Eva Josefíková. 

Na kriminální vyšetřování se chystá i Karel Roden. Koprodukční minisérie Princip slasti se odehrává v Praze, Varšavě a Oděse, tato tři města propojí vraždy a rozsáhlé mezinárodní pátrání.

Scenárista Zdeněk Zapletal a režisér Robert Sedláček diváky zaujali seriálem ze soudního prostředí Život a doba soudce A. K. V šesti dílech nyní budou sledovat mladého policistu, který nechce být lhostejný ke korupci svých nadřízených. Inspirací pro děj jim byly romány Arthura Haileyho a skutečný příběh severočeského kriminalisty. Tím seriálovým bude Jiří Mádl.

Pro fanoušky svérázného majora Kuneše je určitě dobrou zprávou, že se opět vrací na obrazovky. Druhá série Rapla se přesune z Krušných hor do Ústí nad Labem, jednu z hlavních rolí – vedle Hynka Čermáka – bude mít v příběhu řeka. Všemi díly se potáhne případ obchodování s uprchlíky.

Městečko Protějov už proslavil Doktor Martin, nyní dostal větší příležitost strážmistr Topinka. Natvrdlý ochránce pořádku, jehož hraje Robert Miklouš, je titulní postavou nového komediálního detektivního seriálu. Strážmistr Topinka je vůbec prvním spin offem britského seriálu Doc Martin, který byl adaptovaný v několika zemích. 

Už potřetí se vrátí Jiří Langmajer, aby se zorientoval v Labyrintu a vyřešil zamotaný zločin. Tentokrát sérii vražd spojí náboženský motiv Ježíšových apoštolů. „Snažili jsme se maximálně zužitkovat zkušenosti z předchozích řad tak, abychom potěšili nejen fanoušky seriálu, ale i nově příchozí diváky,“ uvedl režisér Jiří Strach.

Režisér Jan Hřebejk se v chystaném seriálu přesune do divokých devadesátých let. Dva studenti se rozhodnou přijít na to, kam se ztrácejí některé z vagonů, které mají z Československa odvézt zbraně a cenné věci okupační ruské armády. Jeden z nich je ale nalezen mrtvý. Vyšetřovatel Roman Rédl – podle něhož se čtyřdílný seriál jmenuje – zjišťuje, že od vraždy vedou nitky až k organizovanému zločinu. Hraje ho Ondřej Sokol.

Nerovný boj policie s vietnamskou drogovou mafií zase sleduje Nelegál. Šestidílný seriál sleduje tři týdny v životě drogové dealera a policejního informátora, kterému jdou po krku obě strany: jak policie, tak mafie. Vzniká v režii Viktora Tauše na základě původního námětu Jiřího Vacka, jednoho ze zakladatelů Národní protidrogové centrály. 

Třetí řadou pokračuje První republika. Rodina Valentova se vyrovnává s následky hospodářské krize, stíny z minulosti a s nastupujícím vlivem Němců. Věčně soupeřící bratry (Jiřího Vyorálka a Jána Koleníka) tentokrát spojí společný nepřítel. Děj rodinné ságy se začne odvíjet v listopadu roku 1930.

Jána Koleníka čekají na obrazovce ještě další dobrodružství. Tomáš Řehořek mu svěřil hlavní roli ve snímku Veterán, volné adaptaci románu Martin Eden od Jacka Londona. Je příběhem muže, který po návratu z cizinecké legie vstoupí do společenské vrstvy, do níž nepatří. A přestože všechno myslí dobře, postupně míří k neúprosnému pádu. 

Do pátrání se mohou spolu s Českou televizí pustit i děti. V seriálu Malí velcí detektivové je čekají napínavé případy, které se týkají pašování a nelegálního obchodu s exotickými zvířaty. Režie se Ujal Juraj Nvota, z dospělých si v seriálu zahraje Bolek Polívka nebo Miroslav Vladyka. 

Fanoušci seriálů Čtvrtá hvězda a Dabing Street se mohou těšit na další komediální seriál, v němž si zahraje Dejvické divadlo. Jeho kolektiv je hlavním a jediným hrdinou. Zkáza Dejvického divadla v režii Miroslava Krobota slibuje mystifikace s prvky absurdního a černého humoru.