Takový temný případ. Princip slasti zavede Karla Rodena za hranice

Karel Roden natáčí koprodukční detektivku Princip slasti (zdroj: ČT24)

Tři části ženských těl, tři města, tři vyšetřovatelé – ale jen jeden koprodukční seriál. Právě natáčená detektivní série Princip slasti spojila dějem, obsazením i filmařsky Česko, Polsko a Ukrajinu. Za české detektivy se vyšetřování ujal Karel Roden. Divákům České televize zamotaný případ předloží na podzim tohoto roku.

Chystaný seriál je první společnou televizní spoluprací mezi českými, polskými a ukrajinskými filmaři. Česká televize do ní vstoupila bohatší o zkušenost z nejrozsáhlejšího koprodukčního projektu ve své historii, jímž byl dvoudílný snímek Marie Terezie. Zapojily se do něj dokonce čtyři země. Milostné a mocenské drama o počátcích vlády známé panovnice se setkalo s mimořádným diváckým zájmem.

V Principu slasti jsou mezinárodní i místa děje a tým vyšetřovatelů. Kriminální příběh začíná na pláži v Oděse, kde v opuštěné loďce plave zmrzačené tělo mladé ženy. Tentýž den je v kufru auta ve Varšavě objeven podobně hrůzný nález a série pokračuje v pražském divadle, kde je pro změnu nalezena ženská paže. 

Vedle kriminální zápletky se rozplétají i osudy jednotlivých postav. Za českou stranu vraha chytá Karel Roden, za ukrajinskou Sergej Strelnikov a Polsko dosadilo do vyšetřovacího týmu ženu. „Moje postava přináší do filmu především intuici,“ říká herečka Małgorzata Buczkowska.

Temný případ

Natáčení je nyní v polovině, výsledkem by měl být podle slov generálního ředitele ČT Petra Dvořáka syrový a poutavý kriminální thriller. Vzniká v režii polského filmaře Dariusze Jabłońského, který se zatím uplatnil především jako producent. Spolupracoval s režisérem Władysławem Pasikowským, Agnieszkou Hollandovou, ale produkoval i české drama Je třeba zabít Sekala.

Snímek Vladimíra Michálka z roku 1998 vynikal sugestivní atmosférou, ta by měla diváky zasáhnout i při sledování Principu slasti. Jabłoński se prý inspiroval oblíbeným americkým seriálem True Detective (v Česku uváděný pod názvem Temný případ). Tvůrci se také hlásí k severským detektivkám Most nebo V pasti (tuto islandskou sérii ČT aktuálně vysílá).

Kryštof Hádek při natáčení série Princip slasti
Zdroj: Česká televize

Detektivky jsou v současné televizní tvorbě divácky nejúspěšnější. Pro filmaře tento zájem znamená složitý úkol neustále nacházet nové způsoby, jak publikum udržet v napětí a překvapit. „Je tolik filmů, které jsou rychle sestříhané, rychle zahrané i natočené a všechno je v nich takové špinavé. Věřím tomu, že divák potřebuje spíš dobré herecké výkony a dobrý snímek,“ prozradil svůj recept Jabłoński.

Z českých herců se v Principu slasti objeví vedle Karla Rodena také Aňa Geislerová, Kryštof Hádek, Marek Taclík nebo Martin Finger. Po čtyřiceti dnech natáčení v Česku se štáb přesune do ukrajinské Oděsy. Poslední klapka osmidílné série padne v polovině dubna.