Jakoby to vono vlastně… druhá deska Barbory Polákové vychází ZE.MĚ

Rozhovor s Barborou Polákovou: Strašně mě to baví (zdroj: ČT24)

Nejdřív byla Kráva, potom Nafrněná. Herečka Barbora Poláková na sebe postupně stále více upozorňovala i jako na talentovanou zpěvačku a autorku textů i hudby. Tři roky po úspěšném debutu nyní vydala druhé studiové album. Desku ZE.MĚ předznamenal Andělem oceněný videoklip Po válce a také novinka Vono.

Poláková na novince opět glosuje svůj vlastní svět i dění kolem. V úvodní písni 2 - 8 - 5 si například dělá legraci z posedlosti sociálními sítěmi, singl Vono je zase o bezobsažných slovech. 

„Deska vznikala jeden rok. Během něj jsem sledovala samu sebe, na co často myslím nebo co mi připadá zajímavé, co mě buďto potěšilo, nebo trápilo, to, co mě nenechávalo klidnou. To jsem si zapisovala jen jako krátké poznámky,“ podotýká k výběru témat Poláková.

Svoje postřehy pak prý předložila spoluautorovi textů i hudby Davidu Hlaváčovi – a z nich vznikly skladby. Za novým albem a jeho zvukem stojí kromě Hlaváče také producent Jan P. Muchow, oba se podíleli už na zpěvaččině debutu. Barbora Poláková za něj získala Cenu Anděl pro objev roku 2015 a pro nejlepší skladbu za singl Nafrněná.

Něco jako tvůj svět, ale ne tak blbě

Její prvotina název neměla. „Je to docela škoda, jenže jsem tenkrát byla asi v osmém měsíci a už jsem to nechtěla řešit,“ vysvětlila. Druhá nahrávka už bezejmenná není. Titul ZE.MĚ mimo jiné odráží „sběrný“ způsob, jakým skladby vznikaly. „Honza Muchow řekl, že by se album mělo jmenovat něco jako ‚tvůj svět‘, ale ne tak blbě,“ prozradila zpěvačka, jak k názvu došla.

O novince mluví jako o „soustředěnější, ucelenější, zacentrovanější“. Aktuálně ji představuje také na turné, které zakončí v dubnu dvěma koncerty v pražském Lucerna Music Baru.

„Strašně mě to baví. Naplňuje mě to štěstím a radostí, takhle je to jednoduché,“ říká o hudbě, určitě chce ve zpívání i skládání pokračovat. Herectví ale proto nezatracuje, i když aktuálně hraje pouze v inscenaci Kafka '24 v Dejvickém divadle. Za omezené počty představení ovšem nemůže hudba, ale mateřství.