Theodor Pištěk vystavuje důvody, proč není hvězdou Formule 1

Theodor Pištěk vystavuje obrazy (zdroj: ČT24)

Theodor Pištěk – kostýmní výtvarník, držitel Oscara, automobilový závodník a také malíř. Právě jeho, širší veřejnosti méně známou malířskou tvorbu připomíná výstava, kterou k Pištěkovým pětaosmdesátým narozeninám připravila pražská Galerie Zdeněk Sklenář.

„Theodor Pištěk je sice hvězdný malíř od Pána Boha, byl ale také automobilovým závodníkem a nebýt toho věčného zdržování malováním, měli bychom hvězdu Formule 1,“ cituje pozvánka k výstavě typografa Zdeňka Zieglera. 

Pištěk se závoděním skončil v polovině sedmdesátých let, rychlá auta ale maloval dál. Jeho nápady se dostaly i do filmu, například pro horor Upír z Feratu (1981) navrhl démonický sportovní model.  

Pro normální obecenstvo je daleko zajímavější to, co se děje u filmu, než to, co se děje v malířském ateliéru. Nevadí mi to, protože když už jsem se malířstvím zabýval určitou dobu, tak si za tím také stojím.
Theodor Pištěk

Výstava představuje Pištěkovu malířskou tvorbu od šedesátých let po současnost. K nejstarším dílům patří například Srpnové obrázky, jimiž reagoval v roce 1968 na okupaci Československa.

V nejnovějších obrazech vzdává mimo jiné poctu fyzikovi Stephenu Hawkingovi. „Zbožňuju vědu a miluju ji čím dál víc, protože jí čím dál méně rozumím. Tak se s tím snažím nějak vyrovnat,“ vysvětlil Pištěk.

Theodor Pištěk / Rozmluva s Hawkingem 1a, 2005-06
Zdroj: Galerie Zdeněk Sklenář

Obrazy Theodora Pištěka jsou ve sbírkách řady galerií včetně té Národní. Mimo výtvarný ateliér přitom dosáhl úspěchu, o kterém sní asi každý v oboru. Jako jediný český kostýmní výtvarník obdržel Oscara, a to za film Amadeus v režii Miloše Formana. Na Oscara byl nominován i za další Formanův historický snímek Valmont, který adaptoval francouzský román Nebezpečné známosti.