Pohádky jako štědrovečerní tradice? Až v posledním čtvrtstoletí

Štědrovečerní televizní program patří díky pohádkám k nejsledovanějším večerům roku. Rozbalování dárků doprovází ve více než polovině domácností. Naposledy byla sledovanost hlavní vánoční pohádky České televize 2,7 milionu diváků. Přestože sledování pohádek považuje řada Čechů za tradici, coby hlavní štědrovečerní pořad se její vysílání ustálilo až v posledním čtvrtstoletí. Do té doby obrazovka nabízela především rodinné filmy.

Pohádky se ve večerním vysílání objevily až po sametové revoluci, do té doby běžely na obrazovkách odpoledne. Například v roce 1962 Československá televize nabídla v hlavním vysílacím čase Klicperovu veselohru Zlý jelen. „Vánoční nabídka byla spojená s něčím, co bylo takzvaně rodinnou podívanou. Což nejlíp splňuje klasika,“ vysvětlil analytik ČT Milan Kruml.

V 70. letech se už diváci mohli těšit na rodinné filmy, které se natáčely přímo za účelem štědrovečerního uvedení. „Televize začala systematicky vytvářet vánoční inscenaci nebo vánoční film, který byl zaměřený rodinně,“ doplňuje Kruml – a například v roce 1977 tak měl premiéru dodnes reprízovaný film Marie Poledňákové Jak vytrhnout velrybě stoličku.

První pohádku pro sváteční prime time ale televize natočila až v roce 1990 – O Janovi a jeho podivuhodném příteli. Tradicí se pak vysílání pohádek na Štědrý večer stalo teprve v roce 1993.

Vorlíčkovský los

„Česká televize pravidelně umisťuje na Štědrý den svoje vlastní pohádky. A to jsou buď úplně vlastní, což znamená vyrobené pro televizi, anebo třeba pohádky, které před tím byly v kině. Ale to se stává zřídkakdy,“ doplnil programový ředitel ČT Milan Fridrich.

Na Štědrý večer přiletí Anděl Páně. Podruhé (zdroj: ČT24)

Všechny filmy, které Česká (resp. Československá) televize natočila od padesátých let, zůstávají v archivu na Kavčích horách. Oblíbené snímky z Národního filmového archivu ale musí losovat s ostatními televizemi. Letos měla opět štěstí a už třetí rok po sobě uvede Tři oříšky pro Popelku.

Na tuto pohádku scénáristy Františka Pavlíčka a režiséra Václava Vorlíčka si ale diváci počkají až na druhý svátek vánoční. Na Štědrý den totiž bude mít na televizních obrazovkách premiéru Anděl Páně 2, na první svátek vánoční pak diváci uvidí novou pohádku Nejlepší přítel.

Vydáno pod