Český film získal „malého“ Oscara. Naposledy uspěl Jan Svěrák s Ropáky

Krátký film Kdo je kdo v mykologii režisérky Marie Dvořákové byl Americkou filmovou akademií zvolen jako jeden ze tří vítězů v kategorii hraných studentských filmů. Snímek vznikl v koprodukci Negativ Filmu Productions a České televize. Akademie posuzovala rekordních 1587 příspěvků z 267 amerických a 89 zahraničních univerzit.

Triková hříčka vypráví o mladém muzikantovi, kterému se obrátí svět vzhůru nohama, když se po koncertě na tanečním večírku ocitne v podivném pokoji mladé dámy, kde se hroutí stará knihovna a plesnivé skvrny na zdech náhle proměňují své tvary.

Staří autoři mykologických knih počnou učeně promlouvat a vše láká zkoumat krásu neznámé dívky a skrytý svět erotiky.

Ukázka z filmu Kdo je kdo v mykologii (zdroj: ČT24)

„Chtěla jsem odvyprávět příběh, který se sice odehrává v malé místnosti, ale přitom se jedná o největší dobrodružství, které si lze představit jen ve filmu. Chtěla jsem, aby se divák, vizuálně, intelektuálně a emocionálně ponořil do světa, který se dá zažít pouze prostřednictvím klasického filmového triku a iluze,“ říká režisérka Marie Dvořáková.

„Již od dětství mě fascinovaly filmy, které využívaly filmových triků a iluze k tomu, aby pro diváky vytvořily velkolepou podívanou. Bylo to takové filmové kouzlení, které se provádělo postaru, na place. Tato tvorba měla jedinečnou filmovou kvalitu, působila opravdově a to díky tomu, že tento filmový svět fyzicky existoval, i když jen po dobu natáčení,“ doplňuje Dvořáková, která studovala na FAMU a New York University.

V minulosti uspěl Jan Svěrák

Film bude oceněn medailí v kategorii „Nejlepší hraný film“ 12. října v Los Angeles. Zároveň to znamená, že film se automaticky dostává do širšího výběru na Oscara 2017 v kategorii „Krátkometrážní hraný film“.

Akademie ve 44. ročníku „malých“ Oscarů ocenila 17 studentských filmů v sedmi kategoriích. Celkem bylo do soutěže přihlášeno 1587 filmů, z toho 267 z amerických a 89 ze zahraničních filmových škol a univerzit.

V minulosti cenu vyhráli třeba John Lasseter, Spike Lee, Trey Parker nebo Robert Zemeckis. Nominaci získalo několik českých filmů, naposledy vloni snímek Furiant režiséra Ondřeje Hudečka, dosud však uspěl pouze Jan Svěrák v roce 1989 se snímkem Ropáci.

Ropáci (zdroj: ČT24)