Bába z ledu otuží Oscara. Česko na cenu nominovalo Slámův film

Česko na Oscara nominovalo Bábu z ledu (zdroj: ČT24)

Česká filmová a televizní akademie nominovala na Oscara snímek Bába z ledu. Drama Bohdana Slámy, které vzniklo v koprodukci České televize, se pokusí obstát v kategorii nejlepší zahraniční cizojazyčný film. Užší nominace na prestižní ocenění budou oznámeny 23. ledna.

Akademie letošního favorita vybírala ze třinácti českých hraných, dokumentárních a animovaných snímků. Do výběru je přihlašují jejich producenti. V hlasování akademiků si dobře vedli také animovaní Lichožrouti podle oblíbené knihy Pavla Šruta a Galiny Miklínové; novinka syna a otce Svěrákových Po strništi bos; drama o znásilnění Špína slovenské režisérky Terezy Nvotové a Dezertér od Jana Hřebejka. Druhý díl jeho filmové trilogie Zahradnictví uvidí čeští diváci v kinech od 28. září.

Bába z ledu, kterou akademie nakonec doporučila pro oscarové nominace, popisuje vztahy tří generací v jedné rodině. Ty ovlivní vztah ovdovělé Hany (Zuzana Kronerová) s Broňou (Pavel Nový), který ji přivede k otužování nejen těla, ale i duše.

„Film byl letos uveden v mezinárodní premiéře v soutěži prestižního festivalu Tribeca v New Yorku, kde získal ocenění za nejlepší scénář. Kladné recenze a povzbudivé reakce publika nám dávají naději, že by náš film mohl být úspěšný i při svojí další pouti po americkém kontinentě,“ vysvětlil Pavel Strnad z producentské společnosti Negativ, proč snímek Bohdana Slámy navrhl pro oscarové klání.

Zda si Oscar Báby z ledu všimne, bude jasné při vyhlášení nominací 23. ledna. Ceny vítězům se pak udělují 4. března v Los Angeles.

  • Mezi pět nominovaných se český film naposledy probojoval v roce 2004 díky snímku Želary
  • Do finálového výběru se podařilo dostat ještě dalším pěti snímkům: komediím Lásky jedné plavovlásky (1965), Hoří, má panenko (1967) a Vesničko má středisková (1985) a také dramatům Obecná škola (1991) a Musíme si pomáhat (2002).
  • Soška Oscara za nejlepší cizojazyčný snímek putovala do Česka naposledy v roce 1997 za film Kolja režiséra Jana Svěráka. 
  • Další dva Oscary si Česko (Slovensko) připsalo v 60. letech – za Obchod na korze a za Ostře sledované vlaky.