První video: Hřebejkův Dezertér se blíží. Jiří Macháček znovu přijde o vše

První video: Hřebejkův Dezertér se blíží (zdroj: ČT24)

Na konci září dorazí do kin druhá část trilogie autorské dvojice Petra Jarchovského a Jana Hřebejka s názvem Zahradnictví: Dezertér. Tentokrát se tvůrci zaměřili zejména na rodinu Otty Bocka, kterého ztvárnil Jiří Macháček. Dezertér je pokračováním prvního dílu Zahradnictví s titulem Rodinný přítel z dubna letošního roku.

Druhá kapitola rodinné kroniky Zahradnictví se odehrává na pozadí převratných událostí v letech 1947 až 1953. Hlavní postavou je majitel noblesního kadeřnického salonu Valentino v centru Prahy Otto Bock (Jiří Macháček) a jeho rodina, kterou zde zaměstnává.

Zlom po únorovém puči

Podnik je smyslem a naplněním jeho života, po všech válečných útrapách se sem vrací jako uznávaný šéf se svou manželkou Elou (Gabriela Míčová) a jejími sestrami Bedřiškou (Klára Melíšková) a Vilmou (Aňa Geislerová). Sestry společně přežily válku a německou okupaci a staraly se o malé děti svých manželů, kteří byli zatčeni za protinacistický odboj.

Nyní celá rodina s ohromným úsilím realizují svůj sen, jenže přichází zlom po únorovém komunistickém puči. Ottova firma je vyvlastněna státem a jemu se podruhé v životě rozpadá svět.

„Otto je postava hustě opestřená několika odlišnými životními etapami a fatálními zvraty, až jsem se po prvním přečtení scénáře musel ptát, jestli i v téhle scéně je to pořád ta samá postava, jako ve scénách předešlých. To ovšem znamená, že pro herce je napsaná vděčně,“ uvedl Jiří Macháček, kterého kadeřnickému umu učil umělecký maskér Zdeněk Klika.

Film nabídne drama i humor. „Na rozdíl od válečného melodramatu prvního dílu a čisté komedie třetího jde o silné drama. Je v něm ale také hodně humoru. Dokonce bych řekl, že je tady nejgrotesknější scéna v tom nejvážnějším dramatu,“ dodal režisér trilogie Jan Hřebejk.

První část trilogie Zahradnictví s podtitulem Rodinný přítel měla premiéru na konci dubna a do dnešního dne ji vidělo přes 100 tisíc diváků. Třetí část s názvem Nápadník přijde do kin v listopadu.