Na ponožky pozor i v kině. Jsou tam Lichožrouti

„Nikdy nevezmeš celý pár.“ Tak zní základní pravidlo, jimž se řídí Lichožrouti z oblíbené dětské knihy. Tvory žeroucí ponožky zatím mohli vidět pouze lichoni, tedy velmi osamělí lidé. To se však nyní změní. Držte si ponožky, Lichožrouti jdou do kin!

Literární Lichožrouty si oblíbili nejen dětští čtenáři, ale také dospělí, kterým se konečně dostalo rozumného vysvětlení záhady nepárových ponožek. Lichožroutí příběhy sepsal Pavel Šrut a ilustrovala je Galina Miklínová, která se nyní také pustila do režie.

Postavy dostaly hlasy známých herců

Snímek vznikl ve 3D animaci a původně černobílé postavy získaly pestré barvy. „Malý lichožrout se vydá hledat svou rodinu, dostane se k mafiánskému strýci Padremu a zamotá se do situace, ve které nikdy nebyl. Jeho bratrance unese jeho odvěký nepřítel Kudla Dederon. A ten naivní malý chlapec najednou pomáhá celé rodině dát se dohromady,“ naznačuje filmový příběh režisérka a animátorka snímku Galina Miklínová.

Postavičky dostaly hlasy známých herců. Producent filmu Ondřej Trojan namluvil mafiána Padreho, nebezpečný Kudla Dederon mluví jako Marek Taclík. Hlavnímu hrdinovi Hihlíkovi propůjčil hlas Kryštof Hádek. Diváci uslyší také Marka Najbrta, Josefa Somra, Tatianu Vilhelmovou nebo Matěje Rupperta, který nadaboval ruského lichožrouta Vasila.

„Námět vznikl před sedmi lety. První verze scénáře asi za půl roku. Poté jsme jej dva a půl roku přepisovali, až jsme se dobrali k desáté verzi. Rok se chystala výtvarná příprava a probíhal development. Samotná ostrá výroba včetně animatiku, což je rozpohybovaný literární scénář, trvala něco málo přes tři a půl roku,“ počítá Miklínová.

Žánrově snímek slibuje kombinaci dobrodružného filmu a dětské gangsterky. Filmoví Lichožrouti, kteří vznikli v koprodukci České televize, vstoupí do kin už 20. října. Pozor na ponožky!