Zlatá keltská kobyla donesla do Jílového sochy Olbrama Zoubka

Keltské sochy nejen Olbrama Zoubka vystavují v Jílové (zdroj: ČT24)

Inspirovala ho antika, lidské tělo, ale také staré pověsti. Sochař Olbram Zoubek stál v devadesátých letech u zrodu spolku českých výtvarníků věnujících se ve svých dílech keltským motivům. Na svého dlouholetého člena teď jeho kolegové vzpomínají společnou výstavou v Regionálním muzeu v Jílovém u Prahy.

Zoubka připomíná soubor soch, které vytvořil v uplynulých dvaceti letech. Spojují je keltská témata. Umělec, který zemřel letos v červnu, ještě na výstavu v Jílovém osobně vybral sochy odkazující k archeologickým nálezům.

Vedle Zoubkových děl, instalovaných na nádvoří muzea, je na výstavě zastoupena tvorba čtyřicítky umělců. Jsou členy volného sdružení Lughnasadh, zabývajícího se právě keltskými tématy. Název spolku označuje svátek začátku sklizně, během něhož se sjížděli příbuzní a přátelé ke společné oslavě i z velké dálky. Podobně jako na jílovském výtvarném salonu, kde vedle sebe stojí díla profesionálů i amatérů z celé republiky.

Jedinou podmínkou pro účast na výstavě je dodržení tématu. Tím letošním je rýžování zlata, které právě tady v Jílovém u Prahy Keltové před víc než dvěma tisíci lety skutečně těžili. Zdejší pověst dala také výstavě název - Zlatá keltská kobyla. V Jílovém bude k vidění do 28. října.