Ostrava je zase barevná. Scéna ČT na Colours vysílá on-line

Speciální vysílání: Začal festival Colours of Ostrava (zdroj: ČT24)

V industriálním areálu Dolních Vítkovic začíná už šestnáctý ročník mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava. Přes dvacet scén nabídne během čtyř dnů zhruba 350 vystoupení, včetně koncertů hlavních hvězd Imagine Dragons, Norah Jonesové, LP nebo Jamiroquai. Festival opět doprovází mezinárodní diskuzní fórum Meltingpot. Scénu České televize můžete sledovat živě v iVysílání.

Hlavní hvězdy jsou v programu rozprostřeny na všechny čtyři dny. Ve středu 19. července zahájí přehlídku postupně britská zpěvačka Birdy, britský indie rockový kvartet alt-J a americká rocková kapela Imagine Dragons, která do Ostravy přivezla také nové album nazvané Evolve.

Ve čtvrtek vystoupí charismatické zpěvačky LP a Norah Jonesová. Páteční večer nabídne první tuzemský koncert australské rockové legendy Midnight Oil. Dále vystoupí berlínské elektronické trio Moderat. Festival zakončí v sobotu 22. července na hlavní scéně koncerty Jamiroquai a elektronických Justice, kteří na Colours of Ostrava také zažijí tuzemskou premiéru.

Scéna České televize se letos přesune do Kompresorovny a nabídne pohledy do zákulisí televizní výroby, zpravodajský, taneční a hudební workshop nebo výtvarnou dílnu od pořadu Šikulové.

Dále zve na debaty s herci a tvůrci různých pořadů či seriálů, například Kosmo, Objektiv, Doutnák nebo připravované série Dabing Street a Česká architektura 58–89. Zájemci se setkají s moderátory zpravodajství či sportu nebo se mohou podívat na živé vysílání Událostí v kultuře.

Po boku festivalu se opět koná fórum Meltingpot, které nabízí prostor pro diskusi a výměnu myšlenek v oblastech současné politiky, ekonomiky, vědy, ekologie, umění, designu nebo filozofie.

Odpovědi na otázky „kam kráčíme a co po sobě zanecháváme?“ budou hledat třeba spisovatel Dan Millman, odborník na vzdělávání Sugata Mitra, novinářka a specialistka na národní bezpečnost Sharon Weinbergerová, historik Igor Lukeš, filozof Václav Bělohradský nebo zpěvačka LP.

Ostravské „Barvy“ letos připravily také technické novinky. Milovníci hudby se mohou těšit například na novou elektronickou stage, která se letos přesune za Velký svět techniky do rozměrného šapitó s dvojnásobnou kapacitou, jež pojme až 1500 návštěvníků.

Také hlavní pódium podle organizátorů opět patří ke světové špičce. Festival využil nový typ o rozměrech 50 krát 28 metrů s výškou 22 metrů. U pódia budou také větší obrazovky. Jaká se očekává návštěvnost, není jasné, pořadatelé stejně jako loni čísla nezveřejňují.

Colours of Ostrava je multižánrový hudební festival každoročně pořádaný od roku 2002 v Ostravě. Od roku 2012 se koná v sugestivním prostředí Dolních Vítkovic, bývalém areálu dolů a železáren. Minulý rok si Colours od britského deníku The Guardian vysloužily zařazení na seznam deseti nejlepších letních hudebních festivalů sezóny.