Iva Janžurová debutuje jako režisérka. Nastudovala Báječnou neděli se svou dcerou

Iva Janžurová připravila divadelní novinku - tentokrát ovšem ne jako herečka, ale vůbec poprvé jako režisérka. Do opačné role ji zlákala hra její oblíbeného dramatika Tennessee Williamse Báječná neděle v parku Crève Coeur, v níž si zahrála před třiceti lety. Stejnou postavu nyní svěřila ve svém režisérském debutu dceři Sabině Remundové.

„Maminka byla v té době ve stejném věku jako já a měla stejně staré děti jako já,“ upozornila Sabina Remundová. Jako dobrosrdečnou Bodey mohli diváci Ivu Janžurovou vidět v půlce 80. let ve vinohradském divadle. Představení tehdy režíroval její manžel Stanislav Remunda.

„Kolega Hanzlík mi říkal: ‚Opíšeš, co jste vyváděli na Vinohradech.‘ Ale já si nepamatuju vůbec nic,“ obává se Janžurová. Báječná neděle si ji po letech sama našla. Text ke hře vypadl z police, když hledala jiný scénář. Napadlo ji, že by se k silnému příběhu čtyř žen ráda vrátila, ale jako režisérka. Pro sebe si nechala jen malou roli staré opuštěné ženy. 

„Křehce a něžně, a zároveň důsledně nás umí dovést k cíli,“ říká o režírování herečka Lucie Žáčková. Čtveřici žen na jevišti doplňuje ještě Barbora Munzarová. Každá z těchto postav je jiná, spojuje je ale strach ze samoty. Vypořádávají se s ním ve smutně komickém příběhu, protože, jak říká Iva Janžurová, „i ty nejsmutnější situace v životě často vyvolávají komediální výsledek“.

I když se tentokrát představuje jako režisérka, na nedostatek hereckých příležitostí si nemůže stěžovat. Navíc co role, to výrazný úspěch, reprízy bývají vypradané na dlouho dopředu. Ať už hraje Sarah Bernhardtovou ve hře Božská Sarah (recenze) také v Divadle Kalich nebo Alžbětu II. v Audienci u Královny, kterou uvádí Národní divadlo. I na první české scéně ji čeká v blízké době premiéra - objeví se v inscenaci Křehkosti, tvé jméno je žena, která vzniká ve spolupráci s tanečním souborem 420People.

Báječnou neděli v parku Crève Coeur je po premiéře 6. dubna v Kalichu možno strávit 9. května a 20. června.