Na audienci u královny netřeba čekat. Pozvánky vyřizuje Janžurová

Pražská kaplička uvítá pod svojí střechou její Veličenstvo Alžbětu II., královnu Spojeného království. Všechny diváky zve proto otevřeně na audienci. Tíhu královské koruny si vyzkouší herečka Iva Janžurová, jež panovnici v Národním divadle vdechne podobu. Hra pohlíží na svízele politiky z úhlu, který je obyčejné veřejnosti skryt.

Iva Janžurová uděluje audienci v Národním divadle (zdroj: ČT24)

Alžbětu po jevišti řídí režisérka Alice Nellis. Námětem hry se stal jeden den v týdnu, kdy královna přijímá své premiéry ke konzultacím. Svou chvilku slávy si tak užijí všichni konkrétní premiéři od Winstona Churchilla přes Margaret Thatcherovou po Davida Camerona.

„Politika se všemi svými záludnostmi je konfrontována s jistým nadčasovým archaickým principem kontroly demokratické vlády. Ne, nejde tu o oslavu monarchie, byť vedle mnoha britských premiérů je hlavní hrdinkou právě Alžběta II. Jde o pohled na tíži politiky z jiného úhlu. Z úhlu, který neznáme,“ říkají tvůrci.

Publikum sleduje panovnici ve vícero období, a Janžurová tak stárne na scéně i během několika málo minut. Jedná se o pohádku o monarchii v moderním světě, vzkazuje divadlo. Každodenní boj s politikou a jejími předními anglickými představiteli budou moci diváci sledovat v dnešní večerní premiéře.

V zahraničí je hra z pera Petera Morgana velice populární. Podle jeho textu byl už natočen také film s Helen Mirrenovou v titulní roli.