Uprostřed měst chátrají opuštěné paláce. Prázdné domy zvou na procházku

Prázdné domy zvou na procházku (zdroj: ČT24)

Soudní spory, nedostatek financí nebo neochota majitelů přistoupit na kompromis, tak zní nejčastější důvody, proč některé budovy zůstávají bez využití. Upozornit na opuštěné stavby se rozhodli dobrovolníci ze spolku Prázdné domy. Kromě internetové mapy vybydlených nemovitostí v Česku nabízejí také komentované procházky.

„Zastavují se nové plochy a přitom v centrech měst čekají na využití prázdné nemovitosti. Nikdo netuší, kolik chátrajících domů se ve městech nachází, protože žádná databáze nevyužívaných objektů dosud neexistovala. Proto jsme vytvořili mapu prázdných domů,“ vysvětluje Petr Zeman, zakladatel webu Prázdné domy.

Prázdné ulice v pohraničí

Podle portálu Prázdné domy je největší koncentrace opuštěných staveb v Praze, kde chátrají slavné domy přímo na Václavském náměstí, třeba palác U Stýblů. Petr Zeman však upozorňuje, že větší potíže jsou jinde: „Praha není velký problém v porovnání s Ústím nad Labem nebo Děčínem, obecně s pohraničím, kde se prázdné domy řetězí do ulic.“

Projekt Prázdné domy se snaží na chátrající objekty upozornit. Zatím jich v Česku dobrovolníci zaznamenali víc než 1580. Na seznamu je dlouhodobě třeba Hotel Evropa, který stojí také na pražském Václavském náměstí. Před druhou světovou válkou jedno z nejluxusnějších ubytovacích zařízení u nás prošlo před třemi lety částečnou rekonstrukcí fasády. Nyní čeká na opravy interiéru. První hosty by mohl přivítat v roce 2020.

Do té doby však Hotel Evropa nezůstane bez povšimnutí. Spolek Prázdné domy pravidelně provází zájemce po opuštěných místech, kde se dříve stávaly fronty. Připravované vycházky po prázdných domech lze najít na webu. Účastníky procházek nejčastěji zajímá, proč některé domy zejí prázdnotou. „Nejčastěji jsou důvodem soudní spory mezi rodinou nebo dlouhé čekání na rekonstrukci,“ vysvětluje Petr Zeman.

Zájemci mohou na webu označit další nemovitosti a upozornit tak veřejnost na opuštěné stavby, které si zaslouží pozornost.