K poslechu: Nominace cen Anděl vybraly to nejlepší na začátek i na konec

Za srdce zatím nejvíce chytla ceny Anděl zpěvačka Lenny svým debutovým albem Hearts. Naopak sošku za údajně poslední studiovou desku si můžou 22. května v přímém přenosu České televize odnést Marta Kubišová nebo kapela Priessnitz. Ocenění, vyhlašované Akademií populární hudby, navzdory dohadům pokračuje i ve 26. ročníku, neudělí ale tentokrát žánrové ceny.

  • Album: Hearts (Lenny), (Jelen), Smrt žije (Prago Union) 
  • Skladba: Hell.o (Lenny),  Pro Emu (Michal Hrůza), Mrzáci (Priessnitz)
  • Skupina: Jelen (Vlčí srdce), Prago Union (Smrt žije), Priessnitz (Beztíže)
  • Zpěvák: Ondřej Ruml (Nahubu), Thom Artway (Hedgehog), Xindl X (Kvadratura záchranného kruhu)
  • Zpěvačka: Lenny (Hearts), Lenka Nová (Čtyřicítka), Marta Kubišová (Soul)
  • Objev: David Stypka (Vrány taky), Light & Love (Surrender To The Stars), Thom Artway (Hedgehog)
  • Videoklip: Jananas (To samo), Lenny (Hell.o), Midi Lidi (Lux)

Deska Hearts, debut zpěvačky Lenny, se může stát albem roku. Z něj pochází také možná skladba roku (Hell.o), s níž Lenny bodovala i v italských hitparádách, a členy akademie zaujal i videoklip k této písni. Navíc je Lenny nominována na zpěvačku roku.

Tou se může stát také Lenka Nová. Hlas zpěvačky skupiny Laura a její tygři bývá slyšet i v projektech Michala Horáčka. Ten jí také napsal texty na album Čtyřicítka.

Do andělského výběru se dostala také Marta Kubišová a její (zřejmě) poslední album Soul, které si věnovala na závěr své pěvecké kariéry. Přezpívala na něm zahraniční skladby.

Ze zpěváků v nominacích uspěl Ondřej Ruml s deskou Nahubu, kterou natočil a capella, tedy bez použití hudebních nástrojů.

Trojici doplňuje Xindl X, který na poslední desce vypočítává Kvadraduru záchranného kruhu.

Pozornost si podle Andělů zaslouží v této kategorii i Tomáš Maček, vystupující pod jménem Thom Artway, svůj debut nazval Hedgehog. A vysloužil si za něj nominaci rovněž na objev roku.

Jako objev roku akademici nominovali také Davida Stypku, a to za skladbu Vrány taky. Vyšla na čtyřpísňovém EP Jeriho, kterého Stypka nahrál se svou kapelou Bandjeez.

Letošní ročník objevil i bratrské duo z Nového Jičína, které si říká Light & Love. Debutovou desku nazvali Surrender To The Stars.

Žádná z těchto desek v nominacích ale neuspěla. Naopak šanci má kapela Jelen a její Vlčí srdce. Stát se může i skupinou roku.

Nominace ve stejných kategoriích získalo hiphopové uskupení Prago Union s deskou Smrt žije.

Označení „skupina roku“ může nakonec patřit kapele Priessnitz. Z jejího údajně posledního studiového počinu Beztíže pochází také singl Mrzáci nominovaný na skladbu roku.

Priessnitz: Mrzáci (Beztíže) (zdroj: ČT24)

Do třetice se skladbou roku může stát píseň Pro Emu, kterou Michal Hrůza složil a nazpíval pro romantickou komedii Pohádky pro Emu.

Nejlepší videoklip mohla kromě Lenny natočit čtveřice Jananas k titulní skladbě z desky To samo.

Líbil se klip ke skladbě Lux kapely Midi Lidi z desky Give Masterpiece A Chance! Nejspíše i díky tanečním choreografiím Marka Vašuta.

Ceny Anděl mají od letošního ročníku nového pořadatele. Agentura Lewron music center se na konci loňského roku rozhodla po 13 letech ceny už nepořádat a vrátila licenci hlavnímu organizátorovi cen, kterým je Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI).

Loni se skupinou roku stali Kryštof, zpěvákem David Koller a zpěvačkou Klára Vytisková. Objevem roku byla vyhlášena Barbora Poláková, její píseň Nafrněná byla skladbou roku.

Vydáno pod