Vermeer nenamaloval jen dívku s perlou. Do Louvru přivedl i astronoma nebo mlékařku

Šlechtici i poddaní, kteří stáli modelem nizozemskému baroknímu malíři Johannesi Vermeerovi, jsou k vidění v pařížském Louvru. Po více než padesáti letech se zde velká část jeho nejvýznamnějších děl opět společně představuje na jednom místě.

Nejznámějším Vermeerovým obrazem je Dívka s perlou ‒ i díky filmu z roku 2003 o příběhu této malby, v němž si barokního malíře zahrál Colin Firth. Vermeer ale v druhé polovině 17. století zachytil také třeba mlékařku, dámu s papouškem nebo geografa. Zdánlivě obyčejná témata dokázal ztvárnit jinak než ostatní výtvarníci.

„Hraní na nástroj nebo šití krajky, to všechno už někdo maloval i dřív. On ale k těmto tématům přistupuje jinak, vyzdvihuje je a vkládá do nich svou zvláštní psychologii,“ upozornil kurátor z galerie Louvre Blaise Duclos.

K co nejvěrnějšímu zachycení atmosféry každodenního života tehdejší společnosti pomáhala Vermeerovi pečlivě promyšlená kompozice a dokonalá práce se světlem. Někteří odborníci se dokonce domnívají, že pro vystižení perspektivy využíval cameru obscuru nebo podobné zařízení.

Louvre vystavuje tvorbu Johannese Vermeera (zdroj: ČT24)

Na realitu se každopádně dokázal dívat jinak než ostatní. Blaise Duclos Vermeerův odlišný pohled dokládá na malbě zachycující astronoma: „Astronom v jeho malbě studuje za světla. Jak přirozené. Ale když se podíváte na práce jeho předchůdců, například Gerrita Doua, uvidíte astronomy pracující v noci. Tak je to přece běžné ‒ vždyť astronomové zkoumají nebe, hvězdy. A právě v tom můžeme vidět Vermeerovu malou revoluci.“

Krom hvězdáře jsou v Louvru do 22. května k vidění také například Geograf nebo Krajkářka. Takto významná Vermeerova díla se na jednom místě setkávají po více než půl století. Naposledy se společně představila v roce 1966 v haagské obrazárně Mauritshuis.