Masaryk má premiéru na Berlinale a věří, že prorazí do světa

Snímek Masaryk má premiéru na Berlinale (zdroj: ČT24)

Na prestižní přehlídce Berlinale má v pátek večer světovou premiéru snímek Masaryk. Příběh o synovi prvního československého prezidenta a dlouholetém diplomatovi byl vybrán do hlavního festivalového programu. Spolu se soutěžním filmem Přes kosti mrtvých jde o druhý koprodukční film České televize, který byl na letošní Berlinale přijat.

Delegace snímku Masaryk včetně herce Karla Rodena, který ztvárnil titulní postavu, už snímek v Berlíně představila na tiskové konferenci. Režisér Julius Ševčík zopakoval, že chtěl natočit nejen příběh diplomata usilujícího o záchranu Československa, ale zároveň se snažil zachytit psychologický portrét osamělého a pochybujícího člověka.

Berlinale Special

Na páteční premiéru v německé metropoli se Ševčík těší a věří, že účast na Berlinale může filmu otevřít cestu na zahraniční filmové trhy. Tématika mocností, které rozhodují o menších státech, aniž by se jich ptaly na názor, podle něj může rezonovat třeba v Polsku nebo pobaltských zemích.

Trailer k filmu Masaryk (zdroj: ČT24)

Masaryk bude mít mezinárodní gala premiéru v hlavním programu v sekci Berlinale Special, která uvádí mimořádné kinematografické počiny nebo pocty světovým filmařským osobnostem. V loňském roce byly v rámci této sekce uvedeny například Pocta Alanu Rickmanovi (film Rozum a cit), Pocta Davidu Bowiemu (film Muž, který spadl na zemi), nebo snímek dokumentaristy Michaela Moorea Where to Invade Next.

Kamil Fila: Masaryk působí jako dobrá hollywoodská produkce

„Není to hlavní soutěž, která je nejprestižnější, ale samozřejmě jakékoliv uvedení na takovém festivalu je velmi významné pro celou českou kinematografii,“ domnívá se filmový publicista Kamil Fila.

Snímek Masaryk je podle Fily natočen tak profesionálně, až není poznat, že je český. „Působí to jako dobrá hollywoodská oscarová produkce,“ tvrdí filmový publicista. Sám režisér Ševčík prohlásil, že usiloval o to, aby jeho film byl evropsky chytrý a přitom americky poutavý.

Český divák měl zatím šanci snímek vidět na konci minulého roku v omezeném uvedení v pražském kině Lucerna. Díky tomu se Masaryk může účastnit nynějšího ročníku soutěže Český lev, ve které posbíral nejvyšší počet 14 nominací. Do široké distribuce film vstoupí devátého března, symbolicky na výročí nevyjasněného pádu z okna, který v noci na desátého března 1948 ukončil Masarykův život.