Impérium vrací úder. Na Febiofest přijede Peter Suschitzky

Jedním z hlavních hostů 24. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Febiofest bude Peter Suschitzky. Kameraman polského původu je dlouholetým spolupracovníkem režiséra Davida Cronenberga, točil také ale jednu z filmových epizod Hvězdných válek.

Peter Suschitzky (* 1941), rodák z Varšavy, natočil s Davidem Cronenbergem za třicet let spolupráce celkem jedenáct snímků. Za kamerou stál při vzniku Nahého oběda, Dějin násilí, Východních příslibů a naposledy Map ke hvězdám. Jako kameraman spolupracoval i s dalšími tvůrci, například s Timem Burtonem na komedii Mars útočí!, nejznámějším titulem jeho filmografie je ale pátá epizoda ze série Hvězdných válek - Impérium vrací úder z roku 1980. Febiofest chystá profilovou přehlídku Suschitzkého děl.

Filmy zrestaurované i z restaurce

Letošní ročník filmové přehlídky, která se po Praze tradičně přesouvá i do regionů, se v hlavním městě koná od 23. do 31. března. Z programu zatím organizátoři prozradili, že jeho součástí opět bude Culinary Cinema. Projekci s večeří inspirovanou konkrétním filmem si diváci mohou tentokrát dopřát například u snímku o rozervaném dánském michelinském kuchaři Reném Redzepim nebo při noirovém thrilleru o gurmánské i erotické posedlosti Frank a Lola.

Modrý samet (1986, režie: David Lynch)
Zdroj: MFF Praha – Febiofest

Do programu také mohou diváci přehlídky mluvit - do 1. února mohou hlasovat na stránkách festivalu pro digitálně zrestaurovaný klenot světové kinematografie, který by chtěli na letošním ročníku vidět. Na výběr mají filmy Fargo, Modrý samet, Povolání: Reportér, Purpurový déšť, Šílený Max, Šťastný to muž a Takoví jsme byli