Jak jde kroj, tak se stroj. Valašské muzeum obléká novou expozici

Valašské muzeum připravuje novou expozici krojů (zdroj: ČT24)

Valašské muzeum v přírodě dokončuje novou stálou expozici, která mapuje tradiční odívání na Valašsku. Návštěvníci v ní budou moci obdivovat zhruba tisícovku exponátů dosud ukrytých v depozitářích.

„Tato výstava nám konečně po spoustě let umožní využít jednu z našich největších sbírek textilu. Zahrnuje období od poslední třetiny 18. století až po první polovinu 20. století,“ shrnul ředitel muzea Jindřich Ondruš. 

Kurátoři už připravili vitríny a nyní oblékají figuríny do oděvů ze sbírek. Obléknout jednu figurínu trvá i více než hodinu. „Oblečenou už máme například nevěstu ve svátečním kroji. Určitě překvapí, že má černé sukně. Na Rožnovsku patřila totiž černá zástěra k nejsvátečnějším součástem oděvu, i bílé rukávce s bohatou výšivkou a červená kordulka zdobená zlatou krajkou,“ popisuje jeden z vystavených krojů kurátorka textilních sbírek Lenka Drápalová.

Prostřednictvím oděvu se tak návštěvníci dozvědí mnohé i o zvyklostech té které doby v regionu. „Je zajímavé, že ženy často byly dávány do rakve s úvodní plachtou, tedy vyšívanou plachtou, kterou dostávaly při svatbě od své kmotry,“ prozradila například kurátorka.

Dvacet tisíc kusů oděvů

Muzejní depozitář čítá na dvacet tisíc kusů oděvů, především krojů a jejich doplňků. Muzeum vystaví tisícovku exponátů, dalších patnáct tisíc kusů digitálně zpřístupní v internetovém katalogu. Osmdesát procent nákladů na novou expozici a digitalizaci sbírek pokryly norské fondy, zbytek hradí stát. 

Návštěvníkům se expozice s názvem „Jak jde kroj, tak se stroj“ otevře 4. prosince.