Josef Pazderka nabízí Rusům jiný pohled na invazi 1968

Invaze 1968 od Josefa Pazderky vyšla rusky (zdroj: ČT24)

Po letech příprav vyšla v Rusku kniha dlouholetého zpravodaje České televize Josefa Pazderky o invazi do Československa v roce 1968. Věnuje se tomu, jak příjezd ruských tanků chápali sami Rusové. Někteří vojenskou intervenci odsuzovali už před 48 lety. Jiní dodnes věří, že Moskva zlomila kontrarevoluci a zabránila třetí světové válce.

Knihu Josefa Pazderky nazvanou Invaze 1968 s podtitulem Ruský pohled vydal česky už v roce 2011 Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) společně s nakladatelstvím Torst. Ruský překlad je k mání až teď, velmi dlouho se hledal nakladatel, který by knihu vydal. Za podpory ÚSTR nakonec ruskou verzi knihy vydalo nakladatelství NLO, redakci a překlad zajistila petrohradská pobočka sdružení Memorial (nyní Fond Iofe).

České vydání doplnil unikátní dokument o ruském pohledu na srpen 1968, který vznikal v redakci zpravodajství České televize několik let. Autor a režisér Josef Pazderka v době svého působení v Moskvě po léta shromažďoval archivní materiály a výpovědi svědků i účastníků invaze do ČSSR z „druhé“, tedy sovětské strany. Mezi respondenty nechybí velitelé invazních vojsk, řadoví výsadkáři, novináři nebo disidenti.

Mýty o bratrské pomoci se vrací

Reflexi tehdejších událostí nabídl také poslední sovětský prezident a tvůrce perestrojky Michail Gorbačov. Všichni prezidenti počínaje právě Gorbačovem se Česku a Slovensku za vojenskou intervenci omluvili. Loni ale ruská státní televize odvysílala dokument, ve kterém opět mluví o bratrské pomoci a obraně před invazí států NATO.

Publikace Invaze 1968 nabízí Rusům jiný pohled. „Doufám, že kniha zaútočí na stereotypy a mýty, které se v současném Rusku směrem k srpnu 1968 a dalším událostem bohužel zase vracejí,“ říká Josef Pazderka, jenž už knihu představil v Moskvě a Petrohradu.