Přehrajte si: Lukáš Krpálek v hlavní roli dokumentu Zlatý muž z Ria

PŘEHRAJTE SI: Zlatý muž z Ria (zdroj: ČT24)

Až budeš mistrem světa, natočím o tobě dokument, slíbil režisér Adolf Zika, tehdy mladý fotograf, svému kamarádovi Lukáši Krpálkovi. Když titul před dvěma lety získal, přípravy pomalu začaly. Letošní olympiáda, na níž judista získal zlatou medaili, ale jejich plány urychlila. Vznikl dokumentární film Zlatý muž z Ria, který ve čtvrtek odvysílala Česká televize. Přehrajte si ho ze záznamu:

S dokončením snímku počítal režisér původně až příští rok. Po olympijském zlatu ale archivní materiály České televize, spousta rodinných fotografií i videí z Krpálkova soukromí musely projít střižnou během měsíce.

„K nejzajímavějším patří záběry z tokijské univerzity, kde je vidět, v jakých podmínkách trénuje. A není to žádný pětihvězdičkový hotel,“ upozorňuje Zika.

Reportáž: Lukáš Krpálek v dokumentu (zdroj: ČT24)

Díky přátelskému vztahu filmaře a judisty je snímek především dojemným osobním portrétem pracovitého sportovce. Přibližuje taky obrovskou změnu judistova denního života poté, co se stal slavným.

„Natočili jsme neobyčejný příběh obyčejného kluka z Jihlavy, který se naprostým omylem dostal ke sportu, jenž nebyl v jeho původním plánu. Zlatý muž z Ria je snímkem o železné vůli a nezměrné vytrvalosti sportovce, který dokázal i přes nepřízeň osudu protrhnout pověstný začarovaný kruh posledních chybějících titulů ve snových kariérách zlatým olympijským triumfem,“ říká o filmu Adolf Zika.