Nastražte ucho: Jiřina Bohdalová převezme ve Varech cenu

Jiřina Bohdalová v Karlových Varech (zdroj: ČT24)

Herečka Jiřina Bohdalová je vedle herců Jeana Rena a Willema Dafoea a scenáristy Charlie Kaufmana dalším oceněným hostem karlovarského festivalu. V závěru přehlídky převezme Cenu prezidenta festivalu za mimořádný přínos české kinematografii. Do Varů přijela už ve čtvrtek, aby mohla uvést trezorový snímek Ucho.

Zopakovala si tak slavný okamžik z červeného koberce v Cannes, kde v roce 1990 opožděně uvedla drama režiséra Karla Kachyni v mezinárodní premiéře. Patřil mezi zapovězené filmy a v trezoru byl zavřený dvacet let.

Ucho se počítá ke klasice československé nové vlny. Komorní příběh vznikl podle povídky Jana Procházky v roce 1970. Jeho hrdiny jsou ministerský náměstek a jeho žena v podání Radoslava Brzobohatého a Jiřiny Bohdalové (tehdy také manželů), kteří podlehnou během jedné noci atmosféře politického strachu.

Ucho (1970, režie: Karel Kachyňa)
Zdroj: ČT

Při uvádění snímku zmínila herečka, že ji v souvislosti s ním mrzí dvě věci: „Že ho neviděli moji rodiče, protože film byl dlouhá léta v trezoru. A pak Jan Procházka, který byl geniální autor a napsal i Ucho. Když se promítala serviska, když ještě nebyl film hotový, se ke mně přitočil a řekl: Smím na vás psát dál? Ale to už nestihl.“

Festivalové dění můžete na webu ČT24 sledovat v našem speciálu a také v on-line reportáži.