Nikdy nejsme sami si odváží z Berlinale cenu za nejlepší film v sekci Forum

Film Nikdy nejsme sami českého režiséra Petra Václava získal na letošním filmovém festivalu Berlinale diváckou cenu čtenářů deníku Tagesspiegel. Film, který vznikl v koprodukci České televize, byl součástí festivalové sekce Forum zaměřené na progresivní kinematografii. Do českých kin vstoupí 7.dubna.

Film Nikdy nejsme sami se během 66. ročníku Berlinale promítal čtyřikrát a vysloužil si i příznivé hodnocení kritiků. Vypráví příběh lidí ze současnosti, kteří jsou oběťmi i strůjci jejích běsů. S představiteli hlavních rolí Karlem Rodenem, Lenkou Vlasákovou a Miroslavem Hanušem pracoval režisér již při natáčení Paralelních světů; ve filmu se představí i Zdeněk Godla a Klaudia Dudová, držitelka Českého lva za nejlepší ženský herecký výkon ve filmu Cesta ven. Právě tímto filmem upoutal Petr Václav loni pozornost odborné veřejnosti a byl oceněn sedmi Českými lvy, včetně kategorií nejlepší film, scénář a režie.

Americký server The Hollywood Reporter označil v recenzi Nikdy nejsme sami za přísnou prohlídku sociálních problémů proloženou sžíravým, místy až absurdním humorem. Chválí film za jistou rukou vedený soubor herců a ostrý zrak, který sleduje neduhy společnosti s ironickým humorem a smyslem pro absurditu. Recenze dále vyzdvihuje mnohovrstevnaté výkony herců: Rodena jako „vždy spolehlivého“ a objev Godlu, „který z určitých úhlů připomíná Erica Banu a exceluje medvědí drsností, jehož agresivní chování dobře skrývá vnitřní citlivost“. Server Indiewire označil film za českou obdobu snímku Babel mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iňárritua.

Na vzniku filmu se podíleli Václavovi dlouholetí spolupracovníci: producent Jan Macola, kameraman Štěpán Kučera, zvukař Daniel Němec, střihač Florent Mangeot a kostýmní návrhářka Tereza Kučerová. Film vznikl v koprodukci společnosti Mimesis Film s francouzskou produkcí Cinéma Defacto, Českou televizí a společností i/o post. Film podpořil Státní fond kinematografie a Filmová nadace.

Celkem se letos na Berlinale představily tři české filmy. Kromě Václavova snímku to byl film Petra Oukropce Ani ve snu! zařazený do sekce filmů pro mládež Generation 14+ a snímek autorské dvojice Tomáš Weinreb a Petr Kazda Já, Olga Hepnarová, který se promítal v sekci Panorama. Film o vražedkyni Hepnarové se ucházel o cenu za nejlepší režijní debut. Do soutěže o hlavní festivalové ceny se české snímky letos nedostaly; festival končí 21. února.

Speciál ČT24: Berlinale jde do finále (zdroj: ČT24)