Dalibor Smutný může být veselý. Získal Boudníkovu cenu za grafiku

Na objevná grafická díla, ať už formou, nebo obsahem, upozorňuje přes dvacet let Cena Vladimíra Boudníka. Laureátem letošního ročníku se stal výtvarník Dalibor Smutný, autor nezaměnitelných, přízračných portrétů květin. Jeho tvorba se představí na společné výstavě s oceněnými v související soutěži Grafika roku.

Ocenění nese jméno po průkopníkovi netradičních grafických technik. Dalibor Smutný kromě grafiky,  kde jako hlavní metodu používá dnes už málo užívanou mezzotintu, také maluje. Zároveň působí jako pedagog na Akademii výtvarných umění, kde dnes jednapadesátiletý výtvarník sám studoval, a to v ateliéru grafiky Ladislava Čepeláka na Akademii výtvarných umění.  

Je to vybídnutí jít dál cestou, kterou si chci potvrdit své názory a určitou schopnost zobrazovat témata, jež mě zajímají, ztvárnit svět, který obdivuji a v němž se snažím nějak orientovat.
Dalibor Smutný

Jeho práce byly mnohokrát oceněny v soutěži Grafika roku, která se snaží každoročně upozorňovat na to nejlepší, co se v tuzemsku objevuje v oblasti umělecké grafiky. Z téměř 250 přihlášených letos porota udělila ceny v devíti kategoriích. Tradičně nejpočetněji byla zastoupena kategorie studentských prací, v níž zvítězil Martin Böhm, student ateliéru Vladimíra Kokolii z AVU.

Rozhovor s Daliborem Smutným a přehled Grafiky roku (zdroj: ČT24)

Více než polovinu soutěžních děl vystaví od 16. října pražský Clam-Gallasův palác. Na výstavě bude představena také tvorba Dalibora Smutného.