Zemřel David Bowie. Hudební svět přišel o génia, reagují muzikanti i britský premiér

Slavný britský zpěvák David Bowie je po smrti. Devětašedesátiletý Bowie podlehl rakovině, sdělili jeho blízcí. Bowie byl mistrem experimentu. Před pár dny mu vyšlo 29. album Blackstar. „Na jeho geniálním popu jsem vyrůstal,“ prohlásil britský premiér David Cameron. Mnozí hovoří o podobně velké ztrátě pro hudební svět, jako když byl zavražděn zpěvák John Lennon. Bowie vystupoval v letech 1996, 1997 a 2004 i v Česku.

„David Bowie dnes pokojně zemřel obklopen svou rodinou po odvážném osmnáctiměsíčním boji s rakovinou,“ píše se v prohlášení na Bowieho oficiálním twitterovém účtu. Zpěvákova rodina žádá fanoušky, aby v době smutku respektovali její soukromí.

K pravému dandyovství patří nejen elegance, ale i statečnost a on to opravdu nesl statečně.
Jiří Černý
hudební kritik

David Bowie je považován za jednu z nejvlivnějších rockových hvězd. „Při poslechu geniálního Bowieho popu jsem vyrůstal. Byl mistrem vynalézavosti a stále to dělal dobře. Je to velká ztráta,“ podotkl britský premiér David Cameron.

Bowieho smrt zasáhla rovněž arcibiskupa z Canterbury Justina Welbyho. „Vzpomínám si, jak jsem v 70. letech poslouchal jeho písně pořád dokola. Vždy jsem oceňoval, co dělal, jaký byl a jaký měl vliv. Mimořádný člověk,“ poznamenal Welby.

„Právě jsem ztratil hrdinu. RIP David Bowie,“ napsal na Twitteru komik a herec Ricky Gervais, který si s Bowiem zahrál v sitcomu Komparz (Extras). Herec Eddie Izzard vyzval všechny stanice světa, aby dnes hrála Bowieho písně. „Myslím, že mu to dlužíme,“ podotkl Izzard.

David Bowie byl chameleon. Patřil ke géniům, jako byli Beatles nebo Bob Dylan. Každá jeho deska byla posunem někam dopředu. Dělal si, co chtěl, a přitom s tím dobýval hitparády. Bavil mě jako herec, tanečník i performer.
Honza Dědek
hudební publicista

„Pro fanoušky znamenal všechno“

Bývalá editorka NME Krissi Murisonová si myslí, že Bowieho smrt je pro mnohé srovnatelná se smrtí Johna Lennona z Beatles. „Pro hudební fanoušky znamenal všechno,“  konstatovala Murisonová. 

„Bowie existoval, takže každý z nás, kdo nezapadal, zjistil, že být jiný je cenná věc. Navždy změnil svět,“ uvedl režisér Guillermo del Toro.

Reakce na Bowieho smrt přišla také z vesmíru. „Smutné slyšet, že Bowie prohrál svůj boj s rakovinou. Jeho hudba inspirovala mnohé,“ okomentoval dění na Zemi britský astronaut Tim Peake, který je na Mezinárodní vesmírné stanici.

„Pokud budete někdy smutní, uvědomte si, že svět je 4,543 miliardy let starý a vy jste měli to štěstí, že jste existovali ve stejné době jako David Bowie,“ napsal jeden z uživatelů Twitteru.

Podstatou toho, co dal pop-music, je jeho úžasná schopnost analyzovat a vybírat nápady ze zdrojů mimo hlavní proud – z umění, literatury, divadla a filmu.
David Buckley
Bowieho životopisec

„Syn mi řekl, že dnes ráno zemřelo 57 tisíc dalších lidí. Rád si představuji, jak si všichni v jedné místnosti špitají ,To je David Bowie‘,“ napsal jeden z Bowieho fanoušků na Twitteru.

Bowieho smrt zasáhla i zpěváka Dana Bártu. „Pro mě představuje jednoho z lidí, ke kterým se můžu vztahovat – to znamená člověka, který byl originální a pevný ve svém názoru. Stál si za svojí představou, jak by měl vypadat jeho pop, a vnímal ho svým způsobem jako art,“ řekl v ČT Bárta.

„... nikdy nebudeme jako Bowie... Ale to nikdo. Budeme vzpomínat. A poslouchat!“ konstatovala na Facebooku skupina Tata Bojs. „David Bowie byl zkrátka chodící pop-music v kostce a já jsem jeho chodící fanoušek,“ napsal v roce 2013 pro Reflex jeden z členů Tata Bojs Mardoša.

V Berlíně lidé chodí uctít Bowieho památku k domu, v němž dříve žil…

Bowie se narodil jako David Jones v Brixtonu v jižním Londýně a proslavil se v roce 1969 albem Space Oddity. Na albu i na koncertech tehdy vystupoval jako androgynní postava Ziggy Stardust. 

Skutečnou slávu mu ale přineslo až v roce 1972 album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars. Mezi jeho hity patří třeba Let's Dance, Space Oddity, Heroes, Under Pressure, Rebel, Rebel, Life on Mars and Suffragette City.

Později na sebe upozorňoval nejen experimentováním s hudebními styly, ale také na svou dobu extravagantními kostýmy a maskami, stejně jako scénickým pojetím koncertů. „Měl úžasný vkus. Nejen v hudbě, ale v mnoha uměleckých oborech. Je to postava, kterou kde kdo napodobuje, ale přitom je nenapodobitelná,“ míní publicista Jiří Černý.

PODÍVEJTE SE: Proměny Bowieho image

Během turné v roce 2004 absolvoval Bowie operaci srdce. První příznaky onemocnění se tehdy projevily během červnového koncertu v Praze, který kvůli bolestem nedokončil. Naživo vystoupil naposledy v roce 2006 na charitativním koncertě v New Yorku. V témže roce získal cenu Grammy za celoživotní dílo.

Bowie vydal 21. října 2002 dvoj i jedno-albovou kompilaci Best of Bowie, chronologicky sestavenou od nejstarších písní vybraných z jeho alba Space Oddity z roku 1969 až po současnost.

Nová Bowieho deska je „odvážná“

Bowie v roce 2013 překvapivě oznámil comeback. Jeho tvorba budí vášnivé reakce i s novým albem Blackstar, které se objevilo na pultech 8. ledna, v den jeho 69. narozenin.

Třeba časopis Rolling Stone označil novinku za antipopovou. Hudební publicisté hodnotí desku spíše pozitivně a mluví o ní jako o „extrému“ Bowieho kariéry. Kritici ale upozorňují, že je deska posluchačsky méně přístupná než předchozí.

Album obsahuje sedm písní, včetně jedné s názvem Lazarus, v níž zpívá: „Podívejte se, jsem v nebi.“

Bowie byl také výtvarníkem, divadelním hercem a objevoval se rovněž ve filmu. Ztvárnil mimo jiné vojáka zajatého v japonském koncentráku ve filmu Merry Christmas, Mr. Lawrence, upíra v Hladu Tonyho Scotta, vládce fantastické říše v Labyrintu nebo Andyho Warhola ve Schnabelově Basquiatovi.

Vydáno pod