Pražské jaro přiveze Barenboima a oslaví Karla IV.

Festival Pražské jaro příští rok nabídne španělský a pobaltský cyklus. Dorazí klavíristé Maurizio Pollini a Murray Perahia nebo dirigent Daniel Barenboim s berlínským Státním orchestrem. Festival se dvěma koncerty připojí k oslavám 700. výročí Karla IV. Mou vlast pro zahajovací koncert 12. května nastuduje estonský dirigent Paavo Järvi.

Prologem 71. ročníku festivalu se stane již 7. května v Rudolfinu vystoupení korejského klavíristy Čo Song-čina, letošního vítěze prestižní Chopinovy soutěže. „Virtuozita jednadvacetiletého Čo Song-čina je omračující,“ zve diváky ředitel festivalu Roman Bělor.

Má vlast nebude klišé

Smetanovu Mou vlast s Českou filharmonií pro zahajovací koncert 12. května nastuduje Paavo Järvi. „Českou filharmonii bude dirigovat Paavo Järvi, člen významné dynastie estonských dirigentů. Bude to zase jiná Má vlast, než jsme zvyklí. Proměna Mé vlasti rok od roku je v posledních letech docela pestrá a brání tomu, aby se ze zahajovacího koncertu, kde se hraje stále tatáž skladba, stalo klišé,“ říká Roman Bělor.

Dirigent a klavírista Murray Perahia
Zdroj: ČTK/Šulová Kateřina

Celkem program festivalu čítá 50 koncertů. Praha přivítá na 14 orchestrů, 65 sólistů a dirigentů a 19 komorních souborů z 23 zemí světa. Maurizio Pollini se na festival vrátí po 23 letech. Vystoupí také londýnský Symfonický orchestr BBC s šéfdirigentem Sakarim Oramem, kontratenorista Andreas Scholl či klavírista Murray Perahia s Akademií sv. Martina v polích.

Nadcházející ročník se dvěma koncerty připojí k oslavám 700. výročí narození Karla IV., vybraná hudba připomene dobu, ve které český král a římský císař žil a panoval.

Španělský a pobaltský cyklus

Pražské jaro 2016 dále uvede dva „minifestivaly“, španělský a pobaltský cyklus. Španělský zahájí 16. května soubor Al Ayre Espanol, jenž představí vokálně-instrumentální skladby 17. a 18. století. Dále vystoupí třeba klavírista Javier Perianes. Pobaltský cyklus, jehož hlavní program je zasazen do období 22. a 24. května, zahájí koncert litevského Čiurlionisova kvarteta. Přijede i Litevský národní symfonický orchestr.

Pražské jaro, Smetanova síň Obecního domu
Zdroj: ČTK/Vít Šimánek

Závěrečný koncert Pražského jara v provedení Symfonického orchestru hl. m. Praha FOK bude zahájen dílem lotyšského skladatele Peterise Vaskse pro sbor a orchestr na text Matky Terezy Plody ticha.

Festival našel nového partnera, společnost Petra Kellnera

Novým generálním partnerem festivalu Pražské jaro se stala společnost Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN), za kterou stojí nejbohatší Čech Petr Kellner. Festival přišel po 14 letech o generálního partnera, když Česká spořitelna přešla k České filharmonii.

Oficiálním partnerem festivalu zůstala akciová společnost RWE Česká republika. Tradičním podporovatelem festivalu je také hlavní město Praha, záštitu nad festivalem převzal prezident České republiky Miloš Zeman. Prodej vstupenek bude zahájen 11. prosince prostřednictvím webových stránek festivalu i v prodejní síti Pražského jara.