Recenze: SKUTR a Losers nezazdívají dětství

Nový projekt režisérského tandemu SKUTR a Losers Cirque Company -  Walls & Handbags - byl před pár dny ve světové premiéře uveden na Letní Letné. Přináší neokázalou tanečně akrobatickou show, která je výhradně mužskou záležitostí. Pětice mladých tanečníků s otcovskou péčí zapojuje osmiletého kolegu, představujícího je samé v době, kdy hráli na plácku fotbal a bez obav čmárali po zdech.

Režiséři Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský v inscenaci novocirkusového typu spolupracují se skupinou kolem Petra Horníčka a Zdeňka Moravce, autory úspěšného titulu The Loser(s), který dramaturgie Letní Letné rovněž zahrnuje. Kromě českých tvůrců se na Walls & Handbags podíleli zpěvem slovensko-maďarský herec Csongor Kassai, námětem srbská spisovatelka Marija Pavlović a hereckou supervizí srbský herec Željko Maksimović.

Choreografka Jana Burkiewiczová už s režiséry pracovala na opeře a muzikálech, zde se podílela libretem i režijně. Východiskem jejího pohybu je malý gymnasta Kryštof Unger, ačkoli prvně na scéně, podává skvělé výkony. Je disciplinovaný a zároveň dost odvážný, poctivě slouží záměrům tvůrců. Televizní vzpomínka vede až k šarmu chlapce Vaška Karase alias Pavla Manga ze seriálu Cirkus Humberto, možná že talentovaného Kryštofa čeká nabídka filmové produkce.

Walls & Handbags
Zdroj: Letní Letná/František Ortmann

Akrobacii staví parta na důvěře, i když jsou dřevěné dekorace masivní, vnímáme pružnost jejich proměn. Panely něco váží, takže je stavba prolézaček docela dřina. V první linii působí gymnastika, vzdušná akrobacie či mobilní architektura prostoru, v té druhé psychologické momenty. Zeď skrývá různé možnosti a perspektivy, může být překážkou nebo rozhlednou, chráněným územím, nedobytnou tvrzí. Pokořit zeď? Naše vnitřní dítě se ošívá a přemýšlí, zda má na výzvu přistoupit.

Nečekejte pohodlnou linku příběhu ani speciální efekty. Čekejte šipku psanou křídou, která vás zavede tam, kam už zřejmě bez ní netrefíte. Potkáte klukovské nápady, spory, rebelie, soupeření. Hra pracuje s principem vertikál a horizontál, z vysoké ohrady se stávají lavice, postele, pódia, skrýše a z nich zase věže a domy. „Dřevěné vysoké javory, sekera, pila a hřebíky, řezat a zatloukat kolíky, dřevo na třísky a pak řízky," deklamují performeři.

Jednoduchá výprava je dílem Adriany Černé, dřevěné moduly si navrhli sami akrobaté, multižánrovou scénickou hudbu složil Petr Kaláb. Novinka Walls & Handbags trvá něco málo přes hodinu, je vhodná i pro děti od šesti let a v Letenském parku ji můžete vidět 31. srpna nebo 1. a 2. září.