Brusel se kochá dílem Jiřího Anderleho

Brusel - V Českém centru v Bruselu vystavuje známý český výtvarník Jiří Anderle. Je jediným českým umělcem, jehož grafiky visí v Metropolitním muzeu v Nestorku, v jednom sále společně s Rembrandtem, Matissem nebo Picassem. Jeho díla ale najdou i návštěvníci galerií a muzeí po celém světě.

Uspořádat výstavu v Bruselu nebylo lehké, především proto, že Anderle kromě stálé expozice svého díla v Pelléově vile v Praze 6 jinde nevystavuje. Petr Polívka, ředitel Českého centra v Bruselu, instalaci komentuje: „Měl jsem velikou radost, že nakonec souhlasil s tím, že nám svoje díla propůjčí, protože jak možná víte, Jiří Anderle poté, co založil své muzeum v Praze, už nedává obrazy k dispozici jiným galeriím.“
 
Výstava nabízí jeho grafiky od šedesátých let až po současnost. Převážně ale z let osmdesátých. Jiří Anderle kvůli zdravotnímu stavu na vernisáž přijet nemohl. Pro milovníky umění v Belgii ale už dávno není neznámý. „Jiří Anderle rozhodně poprvé v Belgii nevystavuje. Zajímavá výstava ze soukromých belgických sbírek byla nedávno v Antverpách,“ dodává Polívka.
 
Slavný český výtvarník na svých grafikách vyjadřuje lidskou úzkost. Z války, ze samoty, ze stáří. Za svoje díla získal desítky ocenění. Počet jeho výstav v galeriích po celém světě se pohybuje kolem stovky.
 
Jiří Anderle se narodil roku 1936, studoval na Vyšší škole uměleckého průmyslu a na Akademii výtvarných umění v Praze (obor malířství a grafika). V australských muzeích studoval etnické umění australských domorodců a kmenů Oceánie. Toto studium mělo později velký vliv na jeho vlastní dílo. V roce 1969 poprvé získal ceny na mezinárodních grafických bienále v Krakově a v Liège. V roce 1981 obdržel Grand Prix na Mezinárodním bienále grafiky v Lublani za cyklus Iluze a realita. V roce 2003 byla otevřena stálá expozice jeho díla, která je doplněna sbírkou primárního umění Afriky.

Výstava v Českém centru v Bruselu potrvá do 6. března 2008.

Vydáno pod