Live Aid byl největším koncertem všech dob

Londýn - V pravé poledne začal 13. července 1985 na londýnském stadionu ve Wembley osmihodinový hudební maraton, který se poté přesunul na Stadion JFK do americké Filadelfie, kde po dalších šesti hodinách skončil. Tento dosud největší koncert v dějinách rockové a populární hudby zorganizoval pod názvem Live Aid irský hudebník Bob Geldof jako charitativní akci ve prospěch obětí hladomoru v Etiopii. Šestnáctihodinový maraton živě sledovalo zhruba 160 000 fanoušků a s nimi 1,5 miliardy televizních diváků. Benefice, přenášená televizními stanicemi do celého světa, vynesla přes 200 milionů dolarů.

Vystoupily na něm desítky slavných tváří - například Freddie Mercury se skupinou Queen, U2, Sting, Bob Dylan, Paul McCartney, Mick Jagger, Tina Turnerová nebo Madonna. Phil Collins dokonce stihl vystoupit na obou místech.

„Skákali jsme radostí a mysleli, že jsme vyřešili problém. Pak jsme ale zjistili, že je to částka, kterou každý týden posílá Afrika do Evropy a Ameriky jako splátku svých dluhů.“

Live Aid patří mezi největší koncerty všech dob (zdroj: ČT24)

Za vrchol akce je považován šestipísničkový set britské kapely Queen, který byl o dvacet let později zvolen jako nejlepší živý hudební výkon všech dob. Nezapomenutelné je i finále, kdy na obou pódiích vystoupily hromadně všechny hvězdy, aby zapěly závěrem. Britská sestava později vytvořila společnou vánoční píseň „Do They Know It’s Christmas?“, která se stala nejprodávanějším singlem roku i celých osmdesátých let. Americká sestava později pod režií Michaela Jacksona natočila píseň „We Are The World“ s podobným úspěchem.

O dvacet let později se největší hvězdy světa populární hudby sešly znovu, tentokrát na jedenácti hudebních pódiích po celém světě, od Tokia po Philadelphii. Vystoupilo 1 250 hudebníků a 150 kapel. Koncert vysílalo 182 televizních stanic a víc než dva tisíce rádií.