Zemřela Maeve Binchyová, oblíbená autorka „únikové“ literatury

Dublin - Ve věku 72 let zemřela v pondělí jedna z nejoblíbenějších irských spisovatelek Maeve Binchyová. „Ztratili jsme národní poklad,“ poznamenal irský premiér Enda Kenny.

Binchyové romány a povídky psané přístupným stylem se často zaměřovaly na střety tradice a moderního života především v malých městech v Irsku, ale také v Londýně. Její knížky vyšly ve 37 jazycích a prodalo se jich na 40 milionů exemplářů.

„Uvědomuji si, že píšu populární knížky, které si berou lidé na dovolenou. Píšu únikovou literaturu,“ řekla v jednom novinovém rozhovoru. „Měla jsem prostě štěstí, že žiju v této době paperbacků pro masy.“

Binchyová byla nejprve učitelkou, pak novinářkou a její první román Light a Penny Candle se v roce 1982 stal bestsellerem poté, co jej odmítlo pět nakladatelů. Román Srdce a duše z roku 2009 inspirovaly rozhovory s pacienty v nemocnicích, kde v posledních letech trávila hodně času kvůli srdečnímu onemocnění. Několik jejích knížek bylo zfilmováno - například Šance pro lásku nebo Dům na Tara Road s Andie MacDowellovou. Její poslední román A Week in Winter (Týden v zimě) vyjde koncem roku.

Řada jejích knih byla přeložena do češtiny, například Dům na Tara Road, Fialový autobus, Ozvěny či Šance pro lásku.