Oscar uvízl na 12 let v řetězech, navzdory Gravitaci

Los Angeles - Nejúspěšnějším filmem při letošním předávání cen americké filmové akademie se stal vesmírný thriller Gravitace, který si odnesl cenu v sedmi kategoriích. Nejlepším filmem ale akademici zvolili historické drama 12 let v řetězech režiséra Steva McQueena. Ten je vůbec prvním černošským režisérem v historii, který cenu získal. Nejlepším hercem je podle poroty Matthew McConaughey, herečkou Cate Blanchettová.

Ukázalo se tak, že lakmusový papírek ocenění, které předskakují Oscarům, fungují. 12 let v řetězech britského režiséra Steva McQueena má už na kontě i britskou cenu BAFTA pro nejlepší film, přestože podobně jako v případě Oscarů většinu sošek vysbírala Gravitace. Syrově líčená realita otroctví na americkém jihu v 19. století zaujala i Zlaté glóby. I pro ně je nejlepším snímkem 12 let v řetězech. Nejvíce kategorií na Glóbech ale obsadil Špinavý trik, z něhož ovšem kritici příliš nadšení nebyli. Snímek Davida O. Russela je komediálně laděný, přestože je inspirován jedním z nejpozoruhodnějších skandálů v dějinách Spojených států. Vypráví o podvodníkovi a jeho milence, kteří jsou přinuceni ke spolupráci s FBI, napojeném na svět politických mafiánů. 

Komedie Americká filmová akademie za nejlepší film nerada označuje. Ještě hůř je na tom ale sci-fi, tento žánr zlatou sošku nezískal nikdy. Za všechny jmenujme z poslední doby favorizovaného Avatara, kterému vítězství v nejprestižnější kategorii vyfouklo válečné drama Smrt čeká všude. Gravitace ale aspoň vysbírala z ostatních kategorií, co mohla. Na rozdíl od Špinavého triku, který nemá jediný oscarový zářez, i když oba snímky vstupovaly do finále shodně s deseti nominacemi.

Boj Sandry Bullockové a George Clooneyho s vesmírem při jejich kosmické misi si připsal cenu za režii pro Alfonsa Cuaróna, kameru (Emmanuel Lubezki), hudbu (Steven Price), střih, zvuk, zvukové a vizuální efekty. 

Nejlepšímu filmu 12 let v řetězech připadlo i ocenění za nejpovedenější scénář podle předlohy (pro Johna Ridleye; za původní scénář si jedinou sošku odnesla futuristická romance Ona) a uspěl i v hereckých kategoriích. Díky debutující Lupitě Nyong'o (nejlepší herečka ve vedlejší roli). Dvakrát zabodoval Klub poslední naděje kanadského režiséra Jean-Marca Valléea. Oscara si vysloužila ústřední dvojice Matthew McConaughey (nejlepší herec v hlavní roli) za jezdce rodea umírajícího na AIDS a Jared Leto (nejlepší herec ve vedlejší roli) coby rovněž nemocný transvestita. Nejlepší herečkou v hlavní roli je Cate Blanchettová, která ve filmu Woodyho Allena ronila Jasmíniny slzy.

Oscar 2014

12 let v řetězech - nejlepší snímek
Cate Blanchettová - hlavní ženská role
Matthew McConaughey - hlavní mužská role
Alfonso Cuarón - režie
Ona - původní scénář
12 let v řetězech - adaptovaný scénář
Lupita Nyong'o & Jared Leto - vedlejší role
Dáma v čísle 6 - dokument
Velká nádhera - cizojazyčný film
Ledové království - animovaný film

Stejně jako Špinavý trik s prázdnou ze slavnostního ceremoniálu odešel film o pirátech v somálských vodách Kapitán Phillips i road movie Nebraska, které shodně získaly po šesti nominacích. Nedostalo se ani na Vlka z Wall Street, snímek z prostředí bezskrupulózních finančníků s Leonardem DiCapriem v hlavní roli, a britskou Philomenu, v níž exceluje Judi Denchová.

Klání mezi neanglicky mluvenými snímky se opět odehrálo bez české účasti. Donšajni Jiřího Menzela se do nejužšího výběru nedostali. Jako nejlepší zahraniční snímek akademici ocenili italský film Velká nádhera Paola Sorrentina. Nominace přisoudili také dánskému Honu, belgickému Broken Circle Breakdown, kambodžskému Chybějícímu obrazu a palestinskému Omarovi. Připomeňte si je v následujícím videu:

Jaké zahraniční filmy mají šanci na Oscara? (zdroj: ČT24)

Jistá česká stopa se přesto v letošním ročníku našla. V britském snímku o „pianistce z Terezína“ Alici Herzové-Sommerové. Hrdinka krátkého dokumentární filmu britského režiséra Malcolma Clarkea The Lady in Number 6: Music Saved My Life (Dáma v čísle 6: Hudba mi zachránila život) zemřela letos 23. února. Film o ní získal Oscara.

A nejhorším filmem se stává…

V roce 1980 vznikly jako protiváha k oscarové pompě Zlaté maliny, které „oceňují“ ty nejhorší výkony. Favoritem čtyřiatřicátého ročníku byla komedie Machři 2, v hlavní roli s Adamem Sandlerem, věčným sběračem malin. Nakonec ale neproměnila žádnou ze sedmi nominací.

Anticena Zlatá malina (zdroj: ČT24)

Největší malinová sklizeň čekala na jiné snímky. Akční sci-fi Po zániku země má tři anticeny: pro Willa Smithe za nejhoršího herce v hlavní roli, jeho syna Jadena za nejhoršího herce ve vedlejší roli a pro oba ještě za nejhorší kombinaci na plátně. „Dařilo se“ také povídkovému snímku Mládeži nepřístupno, přestože v něm hrají takové hvězdy jako Hugh Jackman, Kate Winsletová či Halle Berryová (která byla nominována i za herecký výkon v thrilleru Tísňová linka). Vyhlášen byl nejhorším filmem a nádavkem si odnáší maliny za nejhorší scénář pro všech 19 spoluscénáristů a nejhorší režii pro všech 13 režisérů.

Cenu pro nejhorší herečku letos získal muž - a další častý laureát Zlaté maliny - herec a režisér Tyler Perry za hlavní ženskou roli v komedii A Madea Christmas.