Machři 2 vstupují do starých sandlerovských stop

Ožrat se, porvat se, pomočit se, olíznout cizí biceps, uvidět tátův penis a pak jít na gábl. Znáte snad něco úžasnějšího? Jestliže ano, pak Machry 2 klidně ignorujte a věnujte se tomu! Chcete vědět, co je to „krkýchprd“, vidět, jak se basketbalová legenda Shaquille O'Neal pinoží v sandlerovce, a zúčastnit se mejdanu à la 80. léta, kde dostane (konečně!) přes držku Taylor Lautner, hezoun z Michiganu, hvězda Twilightu a orgastický idol holek ze základky? Jestliže ano, pak se posypte popcornem, zalijte Coca-Colou a jděte do toho!

Sandlerovka je specifický subžánr, který spolehlivě rozdělí filmové publikum na relativně stabilní fanklub, který při ní mručí blahem a považuje ji za to nejlepší, co filmová zábava nabízí – a potom ty, kteří si (když na ni omylem zabloudí) nazvracejí do dvaceti minut do klína. V sandlerovce je vlastně všechno dovoleno, od nekorektních žádostí typu „Můžu vám strčit jazyk do krku“ přes téměř vážně míněné výhrůžky „Vyčistím ti zuby cihlou“ až po generační vyřizování účtů „My ty prďoly najdeme a pak je zabijeme!“.

Tohle všechno do vás Machři 2 naperou v nostalgickém rauši rodného města Stanton, jež si všeho schopný úchyl, komik, herec, scenárista, producent, režisér a hudebník Adam Sandler vybral již v roce 2010 pro natočení jedničky, která (ne)pochopitelně vydělala přes čtvrt miliardy, což (ať si říká, co chce) přinutilo Adama jít (údajně) poprvé do dvojky. Ostatně že netočí své ptákoviny v sériích je vcelku pochopitelné, protože celá jeho tvorba je vlastně jedna ujetá, nekorektní a ptákovská série, na kterou musíte mít nejen náladu, ale také žaludek.

Mám ale podezření, že tentokrát bylo, kromě vcelku snadno vydělaných peněz, ve hře i to, že vymýšlet pořád dokola nové a nové blbiny může být únavné a stravující - a kde je také pořád, kurňa, brát? A také, že si Sandler možná chtěl, což si už dnes může zcela určitě dovolit (a je to jeden z řídkých sympatických kontextů tohoto opusu), prostě jen tak znovu zablbnout ve starých, vyzkoušených kulisách se starými kámoši a oscarovou nominantkou Salmou Hayekovou, která si to docela užívá, i když tady vypadá trochu jako manekýnka, která zabloudila do sekáče.

A tak jsme s nimi znovu v Lennyho rodném zapadáku Stantonu, který vyměnil za Hollywood, aby jeho děti vyrůstaly v normálnějším prostředí. To je ovšem čirý nonsens, když si uvědomíte, jací úchylové jsou jeho místní kámoši Eric (který tajně tráví dny s mámou civěním na telenovely, také proto, že je na něj hodná a ve všem s ním, na rozdíl od jeho ženy, souhlasí), opravář kabelovek Kurt (jenž vymyslel vymakaný systém, aby je nemusel opravovat) či Marcus (jemuž přijel srovnat faldy syn, o kterém do té doby neušil).

Sandlerovky nikdy neoplývaly jemným intelektuálním humorem a není tomu tak ani v tomto případě. Hodně se tu jezdí školním autobusem, kadí v supermarketu, plní staré dluhy a připravuje osmdesátkový mejdan, neboť Lenny je machr na pořádání mejdanů. A komu by nepřipadal dostatečně směšný smutný pohled na konec legendárního baskeťáka Shaquillea O'Neala, může se odreagovat jízdou na nafukovacím člunu po asfaltu, koulením v pneumatice s následným zvracením či průvanem v kalhotech, který způsobila místní sexy učitelka tance. K popukání je i to, že Lenny zlomí synovi nohu, takže ji bude mít celé prázdniny v sádře, a také jeho představa o tom, jak z místního ranaře (když bude dál dělat ramena) nadělá jen hromádku tetování a beďarů.

Tak vítejte ve všeho schopné rodině „krkýchprdů“, spočívajících v tom, že prakticky najednou uděláš všechny tři akty skryté v názvu! Není to málo blbin, kravin a nejapností, které Machři 2 nabízejí na nějakých sto minut bezduché, sandlerovské prudy, u níž vás „překvapí“ leda to, že je pořád stále stejně vypatlaná a podobně disponovaný režisér Dennis Dugan do ní jde s kámošem Adamem snad už poosmé.

Sandler je úchylné pako! Sandler je bůh! I tentokrát nepochybně dojde k ostré polarizaci diváků a váš vztah k téhle (zatím) poslední sandlerovce se bude odvíjet od toho, do které skupiny patříte. Základním mottem Machrů je: „Jsme staří, jsme páprdové, ale pojďme si to užít!“ Základní výzvou pro diváka je (jak někdo ze zúčastněných prohlásil), že není problém navázat vztah, ale udržet ho. A univerzálním existenciálním problémem tohohle machrování je, že vůbec je, neboť všechno ostatní se na tuto fatální skutečnost již jen lepkavě nabaluje.

MACHŘI 2 / GROWN UPS 2. USA 2013, 101 min, české titulky, od 12 let, 2D. Režie: Dennis Dugan. Scénář: Fred Wolf, Adam Sandler, Tim Herlihy. Kamera: Theo Van de Sande. Hudba: Rupert Gregson-Williams. Hrají: Adam Sandler (Lenny Feder), Kerin James (Eric Lamonosooff), Chris Rock (Kurt McKenzie), David Spade (Marcus Higgins), Salma Hayeková (Roxanne Chaseová-Federová), Maya Rudolphová (Deanne McKenzieová), Maria Belllová (Sally Lamonosoffová), Nick Swardson (Nick). V kinech od 15. srpna 2013.

Vydáno pod