V Karlovarském kraji se z volebního vítězství raduje ANO, má nakročeno ke koalici

Krajské volby v Karlovarském kraji vyhrálo ANO ziskem 24,79 procenta hlasů. Na druhém místě skončilo hnutí STAN (13,34 procenta) a hranici deseti procent pokořili také třetí Piráti (11,56). Volební účast se vyšplhala na 34,94 procenta. Vyplývá to z výsledků sčítání na portálu volby.cz.

On-line přenos

Krajské a senátní volby 2020

  • 23:28

    Lidé v Řevnicích u Prahy se v referendu vyslovili proti využití bývalého průmyslového areálu pro další výstavbu. Zároveň souhlasili s vymezením ploch pro zeleň v oblasti Na Vrážce. Referendum je platné, část týkající se průmyslového areálu však není závazná.

  • 23:26

    Nejvíce zastupitelských mandátů ztratily v letošních krajských volbách ČSSD (ztráta 88 zastupitelů) a KSČM (73). Naopak Piráti jich získali asi 20krát více než před čtyřmi lety, a to 99. Skoro dvojnásobný počet zastupitelských křesel, konkrétně 35, bude mít v krajích hnutí SPD.

  • 23:04

    První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi. Adepti navržení ČSSD, která obhajovala deset křesel, se prosadili ve třech obvodech.

Vítězné ANO získalo 13 mandátů v zastupitelstvu, které má 45 členů. Druhý STAN osm mandátů a Piráti budou mít šest zastupitelů. 

Čtvrtá Koalice ODS a KDU-ČSL s podporou Soukromníků dosáhla na čtyři mandáty. Páté místo obsadilo Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst, což také znamená zisk s čtyř mandátů, a čtyři zastupitele bude mít i šestá SPD. 

V Karlovarském kraji by však mohla vzniknout i koalice bez vítězného ANO. Musely by se ale spojit téměř všechny liberální strany, které se do zastupitelstva dostaly. Druhou variantou je pokračování koalice pod vedením ANO buď na stávajícím, nebo podobném formátu. Vyplývá to z prohlášení lídrů úspěšných kandidátek.

Vítězné ANO chce, stejně jako před čtyřmi lety, oslovit všechny strany, které se do zastupitelstva dostaly. „Začneme telefonicky plánovat schůzky a chceme komunikovat se všemi, kteří s námi komunikovat chtějí, protože některé strany už předem řekly, že s námi komunikovat nechtějí,“ řekl hejtman a lídr kandidátky ANO Petr Kubis.

Koalice je variantou

Petr Kulhánek, lídr kandidátky STAN + TOP 09, prohlásil, že výsledky voleb dávají možnost vytvořit i koalici bez ANO. Bude ale potřeba poskládat širokou koalici z více stran. „Budeme jednat se všemi dalšími subjekty, především s Piráty, Volbou pro Karlovarský kraj, Místními, ODS a samozřejmě se sdružením nezávislých kandidátů, starostů.“

Jen STAN a Piráti by součtem mandátů překonali ANO. Ale potřebovali by i další partnery. Se svými dohromady 14 hlasy by potřebovali minimálně dalších devět.

Piráti už mají jasno, s kým budou jednat o budoucí koalici. „Pro nás nejbližší koaliční partneři jsou veškerá uskupení na bázi starostů, takže strana STAN, Místní, případně i SNK. Dohromady to dává docela zajímavý základ k tomu, abychom vedli další jednání,“ uvedl lídr Pirátů Josef Janů. Strana by naopak nevytvořila koalici s komunisty nebo se stranou SPD.

Zatím opatrní jsou Místí - Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj měst a obcí. „Počkáme až se vyjádří vítěz voleb ANO a začneme s ním jednat. Víme, že spolu umíme spolupracovat. Představíme si společné cíle a čeho budeme chtít v kraji dosáhnout,“ hodnotil lídr kandidátky Patrik Pizinger.

Na vyjádření vítěze voleb bude podle lídra strany Karla Jakobce čekat i ODS. „Nepřijatelný partner je pro nás SPD, jinak jsme připraveni jednat s kýmkoli. Upřednostňujeme stávající koalici, která plně fungovala. Uvidíme, jak se zachová vítěz voleb,“ konstatoval Jakobec.

ČSSD se poprvé nedostala do zastupitelstva

ČSSD získala pouze 3,7 procenta a poprvé se nedostala do zastupitelstva. Při posledních krajských volbách v roce 2016 skončila druhá a získala osm mandátů.

„Očekávali jsme, že se budeme pohybovat okolo čtyř procent, pakliže by se zadařilo, tak budeme lehce přes pět procent. Když rostla popularita předsedy Hamáčka, tak jsme čekali, že se dostaneme přes pět procent, ale bohužel to odpovídá původním očekáváním,“ uznal krajský lídr ČSSD Michal Červenka.

Volby 2020: Karlovarský kraj (zdroj: ČT24)

O koalici jedná blok STAN, Piráti, VOK

V kraji začala jednání o nové krajské koalici. Pokouší se ji sestavit nejen vítězné hnutí ANO, ale i blok, který vytvořili druzí STAN, Piráti a Volba pro Karlovarský kraj (VOK). Rozhodnout by mohly strany, které se dostaly do krajského zastupitelstva s menším ziskem.

Hnutí STAN uzavřelo v neděli předběžnou spolupráci s Piráty a VOK. Blok disponuje 17 hlasy a už začal jednat. „Oslovili jsme s naší nabídkou Místní - HNHRM. Ti dostali nabídku i od ANO. Čekáme také na vyjádření SNK1 - Starostové našeho kraje,“ řekl lídr kandidátky STAN + TOP 09 Petr Kulhánek (KOA). 

Lídr VOK Josef März uvedl, že trojblok STAN, Piráti a VOK složil vyjednávací tým, ale zatím neexistuje žádná písemná dohoda. „Předběžně jsme se dohodli, že v tuto chvíli budeme postupovat společně. Nikdo jiný nás zatím oficiálně neoslovil. Samozřejmě ale může nakonec všechno dopadnout jinak,“ podotkl März.

Patrik Pizinger, lídr Místních, sdělil, že si hnutí vyslechne návrhy z obou stran. „Neočekávám, že bychom se rozhodli hned, musíme nabídky zvážit,“ řekl. 

ANO jedná s ODS, lidovci, Místními a SNK

Vítežné hnutí ANO mělo již sérii jednání o možné spolupráci s ostatními stranami.  K vládnoucí koalici má hnutí dobře nakročeno, rýsuje se dohoda s ODS, KDU-ČSL s podporou Soukromníků, Místním hnutím nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst a Sdružením nezávislých kandidátů 1 – Starostové našeho kraje (SNK1). 

„Jsou připraveni podpořit náš návrh mít, jakožto vítězové voleb, na Karlovarsku hejtmana,“ řekla ČT24 krajská předsedkyně ANO Jana Mračková Vildumetzová. Dodala, že jednání nejsou u konce, ale budou pokračovat ve stejném složení. „Potom by mohlo popřípadě dojít k podpisu koaliční smlouvy,“ tvrdí Mračková Vildumetzová. Důležitou podmínkou hnutí ANO je kromě pozice hejtmana i kontrola rezortu zdravotnictví.  

Podle lídra kandidátky ODS Karla Jakobce je vyjednávání pouze na začátku. „Nejprve se budeme snažit najít průsečík našich programových priorit, pak až teprve budeme řešit všechno ostatní,“ dodal.