Konec průvodců v Českém Krumlově. Bez zahraničních turistů to nejde

Události v regionech: Konec průvodců v Českém Krumlově (zdroj: ČT24)

Český Krumlov patřil v minulých letech k nejnavštěvovanějším městům v Evropě. Tomu odpovídalo i značné množství práce pro místní průvodce. Letos vše změnila pandemie. Chybí hlavně zahraniční návštěvníci a chybí tedy i pracovní příležitosti.

Otto Šrámek je služebně nejstarším průvodcem v Českém Krumlově, věnuje se tomu skoro třicet let. Ještě loni provedl městem 60 skupin turistů z Asie každý měsíc. Letos za poslední půlrok jen čtyři a jako průvodce skončil. Vrátil se k původní profesi stavaře. 

Nejezdí asijské skupiny, nemá tedy příjem. Podobně jsou na tom i další průvodci. Mají jen minimum práce. Oproti loňsku chybí v Českém Krumlově 90 procent zahraničních návštěvníků. Práci měli průvodci hlavně díky nim. 

Český Krumlov je oblíbená zastávka také pro rakouské turisty. „Ale těch jsem si letos úplně neužil a asi ani na dlouhou dobu neužiju,“ říká smířeně jednatel Sdružení průvodců v Českém Krumlově Jaromír Sýkora.

Některé průvodce ještě zachraňuje alespoň pár objednávek od českých turistů. Ale i zde je zájem slabý. Na oblíbený Lazebnický most se tak Sýkora už s turisty mockrát nedostane. „Po velmi dlouhé době se budu hlásit na úřad práce,“ dodává. 

Podobně to mají i jiní krumlovští průvodci, skončí jich zhruba třicet. Pokud se vrátí zahraniční turisté, mají zatím v plánu se vrátit taky.