Pařížská v Praze se poprvé umístila v žebříčku nejdražších ulic světa

Pražská ulice Pařížská se poprvé dostala mezi nejdražší ulice světa podle výše nájemného v žebříčku sestavovaném poradenskou společností Cushman & Wakefield. Celkově skončila na sedmnácté příčce. Předběhla ulici Na Příkopě, která se v žebříčku objevovala od roku 2004. Nejdražší ulicí světa je horní část Páté Avenue v New Yorku.

Cushman & Wakefield vydává každoročně žebříček zemí podle nejvyššího dosahovaného nájemného v nejdražší nákupní ulici. V žebříčku figuruje vždy jen jedna nejdražší ulice z každé země. Nejde tedy o absolutní žebříček nejdražších nákupních ulic světa.

„Centrum Prahy se dlouhodobě řadí k nejatraktivnějším a špičkovým světovým nákupním destinacím,“ uvedl partner a vedoucí týmu pronájmu maloobchodních prostor pro střední a východní Evropu ze společnosti Cushman & Wakefield Jan Kotrbáček.

Upozornil, že Česko zůstává v první dvacítce srovnávaných zemí, za Španělskem či Nizozemskem a v rámci střední a východní Evropy nemá konkurenci. Další v žebříčku je až na 29. místě Maďarsko s budapešťskou ulicí Váci. Geograficky nejbližší země se také umístily ve druhé desítce – Rakousko na 11. pozici a Německo na 13.

Nejdražší nájem je na Páté Avenue

Nejvyšší roční nájemné v ulici Pařížská činí 2719 eur (66 200 korun) za metr čtvereční. Ve vyjádření v místní měně je to zhruba stejně jako před pandemií nemoci covid-19. Meziročně se nájemné zvýšilo o devět procent. Sedmnáctá pozice ve světovém žebříčku je nejvyšším umístěním české ulice od roku 2005, kdy na stejném místě skončila ulice Na Příkopě.

V horní části newyorské Páté Avenue činí roční nájemné 21 076 eur za metr čtvereční. Výše nájmu je tam nyní vyšší o čtrnáct procent než před pandemií. Na druhém místě ve světovém žebříčku skončila hlavní ulice v Hongkongu Tsim Sha Tsui, třetí je milánská Via Montenapoleone.

V celkovém srovnání evropských ulic je Pařížská 30. nejdražší ulicí v Evropě. Ulice Na Příkopě skončila v evropském srovnání na 33. příčce s ročním nájemným 2460 eur za metr čtvereční. Ve srovnání s dobou před pandemií je to pokles o 14 procent. Obě ulice patří mezi nejdražší ze zemí střední a východní Evropy.

  • 1. Upper 5 Avenue v New Yorku (21 076)
  • 2. Tsim Sha Tsui v Hongkongu (15 134)
  • 3. Via Montenapoleone v Miláně (14 547)
  • 4. New Bond Street v Londýně (14 346)
  • 5. Avenue des Champs-Élysées v Paříži (11 069)
  • 6. Ginza v Tokiu (9956)
  • 7. Bahnhofstrasse v Curychu (8927)
  • 8. Pitt Street Mall v Sydney (7624)
  • 9. Myeongdong v Soulu (5973)
  • 10. West Nanjing Road v Šanghaji (5225)