Tržby ve službách meziročně stouply téměř o sedm procent. Počet turistů se blížil předcovidovým číslům

Události: Tržby ve službách a cestovním ruchu (zdroj: ČT24)

Tržby ve službách v Česku ve třetím čtvrtletí letošního roku meziročně stouply o 6,9 procenta. Rostou tak už šest čtvrtletí v řadě. Zvýšení zaznamenala všechna hlavní odvětví kromě ubytování a stravování. V hotelech, penzionech a kempech v Česku se v letošním třetím čtvrtletí ubytovalo 7,3 milionu hostů, meziročně o jedenáct procent více. Proti létu roku 2019, kdy cestovní ruch ještě neovlivňovala covidová pandemie, byla návštěvnost hromadných ubytovacích zařízení o tři procenta nižší. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

Zvyšování tržeb ve službách ale bylo ve srovnání s prvním i druhým čtvrtletím tohoto roku méně výrazné. V prvním kvartálu rostly podle revidovaných údajů ČSÚ meziročně o 13,1 procenta a ve druhém o 12,1 procenta.

„U činností zařazených do sekce ubytování, stravování a pohostinství došlo dokonce (ve třetím čtvrtletí) k meziročnímu poklesu o 5,9 procenta,“ sdělil vedoucí oddělení datové podpory statistiky obchodu, služeb a životního prostředí ČSÚ Tomáš Harák. Mohl za to hlavně propad tržeb ve stravování a pohostinství.

Kromě menšího počtu zákazníků trápí podniky i nedostatek pracovníků a také vyšší ceny energií a surovin. Někde náklady narostly i o desítky procent. „V gastru vidíme dva základní trendy – ten první je bohužel zlevňování nabídky, často i za cenu menších porcí, protože lidé mají omezené rozpočty. Druhým trendem je to, že některé podniky, které sázely na turisty, musely zavřít a některé zavírají proto, že nedokážou sehnat lidi,“ uvedl prezident Svazu dopravy a cestovního ruchu Tomáš Prouza.  

„Očekáváme to, že některé restaurace skutečně omezí svůj provoz, že například nebudou otevřeny sedm dní v týdnu, ale pouze pět,“ uvedl také prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Tržby ve stravování se proti loňsku ve třetím čtvrtletí snížily o 10,8 procenta, zatímco v ubytování naopak vzrostly o 8,8 procenta. Cestovní agentury, kanceláře a jiné rezervační a související činnosti si připsaly nárůst dokonce o 95,6 procenta. Podobně výrazně se zvýšily tržby v letecké dopravě, a to o 80,9 procenta. 

Loni ještě cestování, ubytovávání nebo například pořádání hromadných akcí značně omezovala opatření kvůli pandemii covidu-19. Meziroční růst tržeb cestovních kanceláří však ve třetím čtvrtletí výrazně zpomalil, protože v prvním i druhém čtvrtletí roku se oproti loňsku zvedly na více než trojnásobek.

Reálné tržby služeb jsou podle analytika a hlavního ekonoma Banky Creditas Petra Dufka už za svým vrcholem. „Hrozící recese se odrazí i na jejich výkonech a jediným, co je může v tuto chvíli podpořit, je silnější zahraniční cestovní ruch,“ sdělil. Skutečnou situaci ve službách podle něj nyní maskuje výrazný růst inflace, ale zdražování už přináší i postupné opadávání poptávky. „Rychlý propad kupní síly se nemůže na vývoji ve službách neprojevit časem ještě větší silou než doposud,“ doplnil.

Celkově v dopravě a skladování tržby za třetí čtvrtletí oproti loňsku vzrostly o 12,8 procenta. Kromě letecké dopravy si polepšila i vodní doprava o 16,8 procenta a pozemní a potrubní doprava o 6,9 procenta. Ve skladování a vedlejších činnostech v dopravě tržby stouply o 15,4 procenta a mírně, o 0,6 procenta, se zvýšily i v poštovních a kurýrních činnostech. V činnostech týkajících se nemovitostí tržby meziročně vzrostly o 3,8 procenta.

Pohoršili si filmaři a hudebníci

V administrativních a podpůrných činnostech, kam spadají i cestovní kanceláře, se tržby zvýšily dohromady o 17,8 procenta. Administrativním, kancelářským a jiným podpůrným činnostem pro podnikání vzrostly o 6,8 procenta a činnostem souvisejícím se stavbami a úpravou krajiny o 4,7 procenta. Třeba v pronájmu a operativním leasingu ale tržby stagnovaly, a agenturám práce dokonce tržby klesly o 12,8 procenta.

Výrazně si pohoršili například filmaři a hudebníci. V informačních a komunikačních činnostech, kam spadají, sice tržby celkově stouply o 3,1 procenta, ale v samotném filmovém a hudebním průmyslu se propadly o 25,2 procenta. Podobně, o 23,1 procenta, se snížily v tvorbě programů a vysílání. Růst odvětví tak táhly hlavně činnosti v informačních technologiích, kde tržby vzrostly o 7,6 procenta. Polepšily si také informační činnosti, zahrnující zpracování dat, webové portály a hosting, o 6,1 procenta, a telekomunikační činnosti o 3,5 procenta.

V profesních, vědeckých a technických činnostech vzrostly tržby o 2,3 procenta. Například právní a účetnické činnosti zaznamenaly posílení o 6,7 procenta, kdežto reklamní agentury a průzkum trhu naopak oslabily o 13,1 procenta.

Mezičtvrtletně celkové tržby ve službách v Česku ve třetím čtvrtletí po očištění o sezonní vlivy také mírně vzrostly, a to o 0,2 procenta. Největší růst vykázaly informační a komunikační činnosti. Naopak v ubytování a stravování i v dopravě a skladování se tržby oproti druhému čtvrtletí snížily.

Více zahraničních hostů

Počet přenocování hostů v ubytovacích zařízeních se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil o 7,4 procenta na 20,4 milionu nocí. Podle statistiků se v létě v České republice ubytovalo meziročně více zahraničních turistů, zatímco těch českých ubylo. Počet ubytovaných cizinců stoupl téměř o 99,4 procenta na 2,5 milionu, českých hostů ubylo o desetinu na 4,8 milionu. Proti tomu v porovnání s letní sezonou v předcovidovém roce 2019 byl počet ubytovaných Čechů o čtrnáct procent vyšší.

„Stále ale chybí zahraniční hosté, kterých se ubytovalo o čtvrtinu méně než před třemi roky,“ uvedl vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ Pavel Vančura.

Cizinci v českých ubytovacích zařízeních strávili ve třetím čtvrtletí 6,2 milionu nocí, což bylo o 98 procent více než před rokem. Naopak počet noclehů českých turistů klesl o 10,5 procenta na 14,2 milionu.

„Regionálně se celkový počet ubytovaných zvýšil v šesti krajích republiky, a to díky zahraniční klientele. Domácích hostů ve všech regionech Česka meziročně ubylo,“ doplnili statistici. S ohledem na jednotlivé typy ubytování nárůst počtu ubytovaných hostů zaznamenaly hotely. V období od července do konce září přivítaly 4,2 milionu hostů, meziročně téměř o 24 procent více. Naproti tomu provozovatelé penzionů a kempů měli v tomto ohledu horší sezonu, hostů jim ubylo o více než šest procent.

Ze zahraničí přijelo v letních měsících do Česka nejvíce turistů z Německa. Němci stále tvořili více než pětinu zahraniční klientely v ubytovacích zařízeních a v porovnání s létem 2021 se jejich počet zvýšil o 57,2 procenta. Druhou nejpočetnější skupinu tvořili návštěvníci ze Slovenska následovaní Poláky. Z mimoevropských zemí byli v ubytovacích zařízeních nejčastěji zastoupeni Američané a v počtech přenocování také turisté z Izraele, doplnil ČSÚ.