Vysoké ceny benzinu, energií i potravin. Kvůli zdražování se musí uskromnit i střední třída

Události: Zdražování dopadá i na střední třídu (zdroj: ČT24)

České domácnosti letos kvůli zdražování zchudnou podle odhadů ekonomů minimálně o šest procent. Mzdy totiž rostou pomalejším tempem než inflace. Zdražování začíná dopadat i na střední třídu. Lidé jsou ochotni ušetřit nejčastěji za návštěvy restaurací, oblečení nebo alkohol.

Na zdražení se nejvýrazněji podílí ceny pohonných hmot, ty stouply o polovinu. Téměř o pětinu víc peněz vytáhnou Češi z peněženek za oblečení a obuv. Obdobně stouply i výdaje na bydlení – nejvíc pak ceny energií. Zhruba o patnáct procent víc vydají zákazníci v restauracích a hotelích. Kulturní zážitky vyjdou o přibližně deset procent dráž.

Když se Češi vydají na nákup potravin, tak si nejvíc připlatí za hladkou mouku. Kilové balení v obchodech stojí přes dvacet korun, to je o 62 procent víc než před rokem. Hodnota mouky se promítá i do cen pekárenských výrobků – ty nejběžnější zdražily o třetinu. O čtvrtinu víc pak stojí máslo a brambory.

Zdražování se bojí 95 procent Čechů

Podle průzkumu společnosti Generali Investments se dopadů prudkého zdražování obává naprostá většina Čechů, a to 95 procent. Někteří ekonomové se pak snaží situaci uklidnit, protože v minulých letech lidé bohatli, životní úroveň by tak neměla klesnout o několik let zpátky. 

Lidé jsou všeobecně ochotní omezit své výdaje jen u některých položek – nejčastěji jsou to návštěvy restaurací. Většinou si předtím uvaří doma. Stejně tak pak začínají přemýšlet, kolik utratí za oblečení nebo alkohol. Další na řadě ve snižování investovaných částek je pak dovolená. 

Na čem jsou lidé ochotni šetřit
Zdroj: ČT24

„Do problémů jako takových se dostane téměř každá domácnost, bude se muset nějak přizpůsobit, a pokud nezmění své chování, tak jí inflace o to víc sežere. Nemůžeme ale čekat, že by tu byl v masovém měřítku někdo, kdo by to vysloveně nezvládal,“ konstatoval hlavní ekonom investiční skupiny Natland Petr Bartoň. 

Opakovat by se podle analytiků neměla ani poslední hospodářská krize. Na rozdíl od let 2008 až 2010 má Česko minimum lidí bez práce. Tehdy byla nezaměstnanost na rekordních úrovních. Naopak zdražování ale bylo zhruba poloviční. Donedávna ohrožovala chudoba v Česku desetinu lidí. Nejvíc pesimistické scénáře počítají ale s nárůstem až na 30 procent.