Škoda chce letos doma prodat 73 tisíc aut, novinkou bude mimo jiné Enyaq Coupe iV

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto chce v letošním roce obhájit loňské výsledky na českém trhu. Plánuje prodat zhruba 73 tisíc aut, přibližně o dva tisíce více než v loňském roce, a chce udržet tržní podíl 34 procent. Na tiskové konferenci o tom informoval vedoucí českého zastoupení Škody Jiří Maláček.

V programu ojetých vozů Škoda Plus neplánuje firma růst, chce dosáhnout loňských rekordních čísel, kdy prodala zhruba 56 tisíc aut.

Na celém českém trhu Maláček předpokládá prodej kolem 215 tisíc aut, tedy zhruba o čtyři procenta více než v loňském roce. Loňský trh s osobními vozy v Česku podle něj rostl o dvě procenta na téměř 207 tisíc aut. Maláček původně očekával nárůst až o osm procent.

Mez hlavní novinky letošního roku bude patřit uvedení dalšího elektromobilu Enyaq Coupe iV nebo dalšího výbavového stupně modelu Fabia - Monte Carlo. Očekává se také uvedení modernizovaného SUV Karoq.

Loňský tržní podíl Škody činil 34 procent, tedy o tři procenta méně než v roce 2020. Je ovšem na úrovní předcovidového roku 2019 a nad úrovní let 2016, 2017 a 2018. Výsledky ovlivnily především problémy s nedostatkem čipů ve výrobě. Automobilka musela během roku několikrát zcela zastavit nebo výrazně omezit výrobu.

Rekordní počet objednávek nových aut

Škoda Auto zaznamenala v loňském roce rekordní počet objednávek nových aut, a to 107 tisíc. Nejvyšší počty měla v září, kdy jich obdržela 13 tisíc, nejvíce v historii. „Určitě to souvisí s tím, že zákazníci předobjednávají,“ řekl Maláček s odkazem, že zájemci znají současné dlouhé dodací lhůty.

Mladoboleslavská automobilka dodala v loňském roce celosvětově 878 200 vozů. Meziročně jde o pokles o 126 600 aut. Důvodem poklesu je pandemie koronaviru i krize s nedostatkem čipů do palubní elektroniky.

Škoda Auto očekává, že se situace v dodávkách polovodičů bude postupně uvolňovat ve druhém pololetí letošního roku. V předloňském roce firma dodala přes milion vozů. Bylo to o 19,1 procenta méně než v roce 2019, kdy dodala 1 242 800 vozidel. Důvodem poklesu byla taktéž pandemie koronaviru.